Хайки за пушачи в барове и молове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (29)
11:49 / 18.12.2010
4272
Хайки от санитарни инспектори тръгват по барове, молове, кафенета, ресторанти и офиси от понеделник, за да проверяват дали в помещенията има зали за непушачи. От 1 януари те ще дебнат и за хора, които палят цигари на нерегламентирани места. Това съобщи Павел Андонов от гражданското сдружение "Без дим".

В понеделник изтича последният срок, в който собствениците на заведения трябва да обособят отделни зали за непушачи, в които седящите места да са поне равни на тези в салона, където се пуши. Тези изисквания са залегнали в Наредбата за реда на допускане на тютюнопушене в заведенията и обществените сгради, издадена от здравното ведомство, и важат и за администраторите на офиси.

От 500 до 10 000 лева глоба ще отнасят юридическите лица за неспазване на условията, записани в нормативния акт. За едноличните търговци те варират от 300 до 1500 лева.

От 50 до 300 лева ще отнася всеки който си позволи да запали цигара на място, където това е забранено.

Залите за пушачи и непушачи трябва да имат не само добра вентилация, но и да са преградени със стени или врати, през които да не се просмуква цигареният дим, казаха от РИОКОЗ. За изпълнението на това изискване инспекторите ще обръщат специално внимание от понеделник.

При проверките ще се гледа дали администраторите на обществени сгради са направили пушални с вентилационна система която да не пропуска отровните вещества в цигарения дим да бъдат дишани от служителите в зданието. На видно място с четящи се големи букви трябва да бъдат изписани дежурните телефони на Районната инспекция по опазване на общественото здраве и имената на инспекторите, които са оторизирани да проверяват заведенията в конкретния квартал. Изискванията се отнасят още за гари, автогари, летища и търговски сгради.

В помещенията трябва да има и светеща табела с надпис, който да информира посетителите, че вентилацията работи, пише още в наредбата. Съдържателите на заведения, които са по-малки от 50 квадратни метра, трябва да преценят дали вътре ще се пуши, или не.

Ако бъде решено в тях да се пуши, на входните врати задължително трябва да има табела, че влизането на младежи под 18 години е забранено.

От Нова година активисти на гражданското движение "Без дим" ще обикалят също заведенията и обществените места и ще сигнализират в РИОКОЗ за всяка нередност, каза Павел Андонов, който е член на управителния съвет на неправителствената организация. На сайта на движението www.bezdim.org, ще има списък със заведенията, които спазват закона.


Виж коментарите (29)
Още новини от Международни новини:
Хакери атакуват политическите партии в Германия
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело за финансови машинации, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).