Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хайки за пушачи в барове и молове
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 18.12.2010Коментари (29)4247
© Varna24.bg
Хайки от санитарни инспектори тръгват по барове, молове, кафенета, ресторанти и офиси от понеделник, за да проверяват дали в помещенията има зали за непушачи. От 1 януари те ще дебнат и за хора, които палят цигари на нерегламентирани места. Това съобщи Павел Андонов от гражданското сдружение "Без дим".

В понеделник изтича последният срок, в който собствениците на заведения трябва да обособят отделни зали за непушачи, в които седящите места да са поне равни на тези в салона, където се пуши. Тези изисквания са залегнали в Наредбата за реда на допускане на тютюнопушене в заведенията и обществените сгради, издадена от здравното ведомство, и важат и за администраторите на офиси.

От 500 до 10 000 лева глоба ще отнасят юридическите лица за неспазване на условията, записани в нормативния акт. За едноличните търговци те варират от 300 до 1500 лева.

От 50 до 300 лева ще отнася всеки който си позволи да запали цигара на място, където това е забранено.

Залите за пушачи и непушачи трябва да имат не само добра вентилация, но и да са преградени със стени или врати, през които да не се просмуква цигареният дим, казаха от РИОКОЗ. За изпълнението на това изискване инспекторите ще обръщат специално внимание от понеделник.

При проверките ще се гледа дали администраторите на обществени сгради са направили пушални с вентилационна система която да не пропуска отровните вещества в цигарения дим да бъдат дишани от служителите в зданието. На видно място с четящи се големи букви трябва да бъдат изписани дежурните телефони на Районната инспекция по опазване на общественото здраве и имената на инспекторите, които са оторизирани да проверяват заведенията в конкретния квартал. Изискванията се отнасят още за гари, автогари, летища и търговски сгради.

В помещенията трябва да има и светеща табела с надпис, който да информира посетителите, че вентилацията работи, пише още в наредбата. Съдържателите на заведения, които са по-малки от 50 квадратни метра, трябва да преценят дали вътре ще се пуши, или не.

Ако бъде решено в тях да се пуши, на входните врати задължително трябва да има табела, че влизането на младежи под 18 години е забранено.

От Нова година активисти на гражданското движение "Без дим" ще обикалят също заведенията и обществените места и ще сигнализират в РИОКОЗ за всяка нередност, каза Павел Андонов, който е член на управителния съвет на неправителствената организация. На сайта на движението www.bezdim.org, ще има списък със заведенията, които спазват закона.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Antonia Traikova
премахни филтъра

0
 
 
що не ни сложат по една камера и в къщите,че да знаят кога кво правя тези полицаи!Аз по една цигара си пуша на ден,ше си я пуша където искам...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: