Холандците направиха път от използвана тоалетна хартия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:54 / 22.10.2017
1341
Технологията е разработена от две холандски компании и позволява да се преработи използваната тоалетна хартия в материал, от който да се полагат пътища. Тя е тествана при строителството на километрова велоалея, съединяваща град Леуварден, столицата на провинция Фрисландия и неголемия град Стинс. 

Статистиката сочи, че в Холандия ежегодишно се използват около 180 000 тона тоалетна хартия. Така стартира 2-годишен пилотен проект, наречен Cellvation Project. След почистването и стерилизацията на тоалетната хартия, ще се генерира материал, който може да бъде използван в качеството на суровина за други продукти, включително за създаването на асфалт. 

В Холандия повечето пътища са с асфалтово покритие OGFC (open-graded asphalt friction course), което е поресто и водопроницаемо. За създаването на това покритие се използва огромно количество битум, който съединява камъните и пясъка, от които се получава асфалтът. Целулозата се добавя с цел сгъстяване и така битумът не се стича от агрегата по време на обработка, транспортиране на материала и по време на полагането на пътя. Велосипедната алея е построена преди 2 години, но едва сега иновацията стига до нас. Тя не може да бъде различена от другите участъци от пътя, казват от компанията-производител.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).