Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христофор Караджов посочи същинската причина защо Тръмп и Байдън влизат в нова битка за Белия дом
Автор: Ива Дойчинова 21:57 / 09.02.2024Коментари (0)1298
©
Ако не беше Тръмп много вероятният кандидат на републиканците, щеше да има много по-сериозна съпротива сред демократите за кандидатурата на Байдън. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Христофор Караджов, преподавател по журналитика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Попитан защо въпреки всичко Джо Байдън е излъченият лидер на демократите, Караджов отговори, че същинската причина е Доналд Тръмп: "Защото Байдън е единственият демократ, който е побеждавал Тръмп на изборите през 2020 година и просто се залага на това. Освен това е много трудно чисто практически, политически, имиджово и всякак да се върви срещу президент, който е на власт. Практически аксиома в американската политика е, че президентът, който изкарва един мандат, се кандидатира и за втори мандат. Сега, има и примери, когато президент се отказа. Да речем Линдън Джонсън се отказва през 1968 година от втори мандат, или всъщност това ще му бъде, мандат и половина всъщност е изкарал, понеже той пое мандата на Джон Кенеди когато той беше убит през 1963 година, след това е избран вече 1964 година, но се отказва.

И това не завършва добре за демократите, защото идва Никсън и ги разгромява. И този спомен доста държи влага. И не че не е имало съперници, не че не е имало предизвикателства към президент, който е на власт, както и сред републиканците, така и сред демократите, но просто не се смята за нещо особено добро за партията, не се смята за много успешен политически вариант, защото разединява партията естествено. И при наличието на Тръмп като кандидат от другата страна, просто се залага на Байдън", подчерта преподавателят.

Според Караджов Доналд Тръмп се поставя в позицията на жертва на системата на правосъдие: "И макар че американците все пак вярват в правосъдието като завършен процес, но до момента, в който това са само обвинения и няма някаква ефективна присъда, е много по-лесно да се каже: "Ами ето преследват ме, защото прокурорите са назначени от демократи или там министерството на правосъдието естествено е на подчинение на демократите, на Джо Байдън“, което не е точно така, но това работи за целите на една кампания. Т.е. за него е лесно да се представя като "аз съм антисистемен играч, аз отидох да пресушавам блатото в Вашингтон, боря се с тях, с техните педофилски кръгове“ и всичко друго, което сте чували като конспиративни и всякакви такива теории, влиза в употреба. И затова просто, ако кажем така разговорно, тези дела докато се водят и няма дефинитивен резултат не хващат дикиш сред поддръжниците на Тръмп", отбеляза той.

Христофор Караджов добави, че над 90% от тези републиканци, казват, че те ще гласуват за Тръмп дори да бъде осъден: "Което е истински стряскащо. А от трета страна американската конституция по никакъв начин не забранява на някой да се кандидатира от затвора".



Още по темата: общо новини по темата: 6
15.03.2024 »
14.03.2024 »
19.02.2024 »
31.01.2024 »
03.08.2023 »
03.08.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: