Икономист: САЩ налагат "империален данък" върху света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:22 / 16.02.2023
508
“Абсолютно всяка една война се води заради икономически интерес. Икономическият интерес може да е бил тривиален, като това да се воюва за територия, но това отдавна не се случва. Сега войните се водят за ресурс. Определено политиката на САЩ е изцяло свързана с ресурси и ресурсни войни." - това споделя пред Euronews Bulgaria проф. Красимир Петров, д.и.н. от Ohio State University.

За госта, икономическият интерес на Русия за войната в Украйна е “изключително богатата на природни залежи земя на Донбас, която е и по-плодородна".

Проф. Петров коментира и казусът около ценните книжа на САЩ:

“Голям дял от ценните книжа на САЩ са в китайски ръце, защото това е основен инструмент на Америка да изнася кредит в чужбина срещу реални стоки и услуги."

Проф. Петров споделя, че САЩ индиректно задължават останалите народи да ползват тяхната валута и това подчинява другите държави да се съобразяват с монетарната политика на Америка.

“В крайна сметка, САЩ налагат “империален данък" при който те печатат необезпечени пари, които дават в размяна на всякакви услуги и стоки. Не се очаква в някакъв бъдещ момент САЩ да обслужат и изплатят своите дългове. Този вечен дълг се обезценява всяка година заради инфлацията и САЩ се обогатяват за сметка на останалия свят. “

"Със искането България да си затвори атомните електроцентрали, индиректно е подложена на икономическа война."

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).