Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Independent: България протестира от 70 дни, но никой не ѝ обръща внимание
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 18.09.2020Коментари (6)2624
© БГНЕС
Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава. Това пише в коментар Борзу Дарагахи за британският Independent, цитиран от БГНЕС.

България е разтърсвана от много бурни антиправителствени протести, за които чуждестранните медии почти никога не съобщават, тъй като цялото внимание на световната общност е приковано към драмата, разиграна в имението на Александър Лукашенко, наречено Беларус.

Българският премиер Бойко Борисов е десен популист, който работи съвместно с крайната десница и е на власт от почти 10 години. Българите ясно дават да се разбере, че този човек и неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), която е част от дясноцентристкия блок в Европейския съюз и изпълнява всички указания на г-жа Меркел, са доста уморени от тях. Борисов, затънал в поредица от корупционни скандали, намеква, че е готов да подаде оставка; но най-вероятно това е просто тактически прийом, предназначен да охлади пламенността на демонстрантите, които са възмутени от злоупотребите на неговото правителство.

"Мисля, че Борисов с удоволствие би подал оставка. Той е уморен ", ми каза един български журналист. “Но той даде обещания. Говорим за възможно изграждане на газопровод и получаване на средства от ЕС. Той не може да си тръгне, докато не пристигнат парите, които трябва да бъдат разпределени между правилните хора.

В понеделник протестиращите се събраха на столичния Площад Независимост пред сградата на президентството за 68-ма поредна вечер. "Това е много разнообразна група хора“, каза журналистът.

Те настояват за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев (протеже на Борисов, който не демонстрира привързаност към високи морални принципи), реформа на избирателната система, която те считат за нечестна, и промени в конституцията. Гневът им се засили заради неумелите действия на властите в контекста на пандемията на коронавируса, както и заради изтекли снимки, на които Борисов, подобно на някакъв гангстер от второкласен филм, почива в леглото, а до него има купища злато, пачки пари и автоматичен пистолет.

Както и в Беларус, жените в България играят видна роля в протестите, като ги водят и действат като "гласът на хората“ за пресата. В скорошно есе българската учена Яна Цонева обобщи оплакванията на протестиращите и машинациите на елита, довели до днешните вълнения. "Наблюдава се дълбоко разделение в редиците на българския елит и воюващите фракции размахват административния си ресурс като тояга, използвайки го срещу конкуренти“, пише тя.

По време на неотдавнашен митинг журналистката Светла Петрова говори за разходите за корупция. "Борисов никога няма да обърне внимание на огромните разрушения и ужасни морални руини, които ГЕРБ ще остави в България“, каза тя преди няколко дни. "Истинското наследство на партия ГЕРБ е следното: България е извадена от равновесие и объркана страна; българите са объркани; икономическите мигранти бягат от страната си; огромните социални различия убиват всички ценности и надежди; природата се залива с бетон и се покрива с боклук. “

Уви, България не е сама тук. Погледнете САЩ и Великобритания. Поетичното описание на Петрова е приложимо за всяка страна, опустошена от популистки режими.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
един файтон хора викат оставка с парите от Божков но те вече спират а тези да си гледат какво е при тях
0
 
 
Не знам това момче как мисли, че някой би взел насериозно сравнението между Беларус и България... въобще, за какво става въпрос? Нито един паралел. Вече е пределно ясно на всички, че голямата част от обществото не подкрепя протестите. Да не говорим, че дори в много по-либерални държави, никой нямаше да толерира чалъмите им с блокирането на кръстовища и прочее. Тук вече всеки, който е недоволен от нещо иска лична среща с премиера, папата и арменския поп и оставка на всички.
+1
 
 
Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи писал Борзу Дарагахи. Колкото този е британец,толкова и улиците на българските градове са пълни. Разни малоумни цигани,взимат пари от Русия или бг евродепутати с руски пари и клатят! Да дойде този журналист във втория по големина град в България ,който е 400000 и да отседне 1 седмица. Гаранция,че само в четвъртък ще се съберат до 100 души. Една лопата зад врата е напълно достатъчна за този лъжлив мангал. Някой журналисти даже не си правят труда да пишат. Статиите им са готови ,написани!
0
 
 
Прокуратурата ги хваща, а съдът на другаря Лозан Панов ги пуска. А по улиците протестиращи искат върховенство на закона и скандират за оставка на главния прокурор и премиера.... BG абсурдостан !!! ... Напълно прав е В. Божков с коментара си от Дубай: --->>> "Изкефи ме как се управлява тълпа по мрежите, правя Щаб на протеста" ... "Гешев ще го напра'име фигурант като Президента"..... А статията на наричащия се журналист Борзу Дарагахи, явно е писана от другарката Елена Йончева.
0
 
 
Какво да обръщат внимание на 5 хиляди човека. Да се съберат както в Беларус едни 100-200 хиляди, но няма как да стане, защото мнозинството просперира, колкото и на някои да си мислят обратното и да плямпат, че едва ли не сме по-зле от Лесото.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: