Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Independent: Лъжи против Covid ваксините превръщат България в най-малко ваксинираната страна
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 26.11.2021Коментари (0)1348
© БГНЕС
Ниските нива на ваксинация в страната ни станаха горещо обсъждани и в чужди издания.

Отчаян доктор от месеци се опитва да убеди съседите си в северозападен български град да се ваксинират, за да предотвратят бързото разпространение на Covid-19. Но това е загубена битка и в един скорошен сив следобед в сряда, много малко пациенти се появяват, за да се ваксинират, пише "Индипендънт".

Има изобилие от доставки и избор между ваксината Pfizer, Moderna или Janssen, но само 12% от тези във Видин, град с 63 000 жители близо до границата с Румъния, са двойни ваксинирани.

"Случаите се увеличиха", коментира Цветанова, лекар и служител в общественото здравеопазване, който прилага ваксини на жителите на този разпадащ се пристанищен град на река Дунав, където всеки ден в болниците се появяват десетки нови случаи, обясняват от чуждото издание.

Нацията постигна пандемичен рекорд от повече от 6000 инфекции с Covid-19 на ден миналия месец, докато ежедневните смъртни случаи също достигнаха нови връхни точки този месец.

"Опитваме се да убедим хората, че единственото нещо, което ограничава болестта, е ваксинацията и наш дълг е да направим всичко възможно, за да спрем пандемията", казва Цветанова. "Опитваме се да предадем съобщението. Но най-често срещаното нещо, което чувам е, че те четат нещо някъде и не искат да се ваксинират".

България има най-ниския процент на ваксинации срещу Covid-19 и най-високата смъртност в Европейския съюз. Пандемията досега е убила повече от 27 000 души в близо 7-милионната страна, се коментира още в статията.

Въпреки че властите се опитаха да насърчат ваксината с медийни кампании и посещения в училища, предприятия и здравни заведения, по-малко от един на всеки четвърти българин е напълно ваксиниран. Това се случва въпреки, че България разполага с толкова големи запаси от ваксини, че над 170 000 неизползвани ваксини бяха дарени на Бутан през юли преди изтичането им.

България не е единичен случай. Скептицизмът относно ваксината прониква в Източна Европа. В съседна Румъния само 37 на сто са ваксинирани. Само около един от всеки петима жители на Босна е ваксиниран.

А в Украйна, където само 21% от хората са ваксинирани, болниците са препълнени с пациенти с Covid-19, което принуждава медицинските заведения да поставят импровизирани палатки, за да се грижат за болни и умиращи.

Действителните нива на ваксинации в източноевропейските и балканските страни може дори да са по-ниски от официалната статистика. Здравните работници издават толкова много фалшиви цифрови сертификати за Covid-19, че властите обмислят да инсталират камери в центровете за ваксинация. Лошо платените лекари може също да се стремят да спечелят от скептиците, които са готови да платят до 0 за фалшив сертификат, който ще им позволи да работят и пътуват.

Ниските нива на ваксиниране разтревожиха служители на ЕС и СЗО, които настояват България и Балканския регион, включително Босна и Молдова, да ускорят ваксинацията, за тяхна собствена безопасност, но и за останалия свят.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: