Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Индипендънт": Спрете да демонизирате българите
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 18.01.2013Коментари (9)727
© Varna24.bg
Спрете да демонизирате имигрантите от новите страни членки на Евросъюза. Това призовава британският вестник "Индипендънт". Имиграцията в крайна сметка е полезна за икономиката, пише изданието по повод страховете, че вълна от българи и румънци ще залее Острова.

Британската Партия за независимост (ЮКИП) постави на сайта си часовник, който отброява дните до 1 януари 2014 г., когато изтича ограничението за имиграцията от двете най-нови държави в ЕС Румъния и България. Този безсрамен опит за всяване на паника има за цел да подкрепи твърденията на партията, че законовата промяна ще доведе до наплива на 350 хиляди румънски и български имигранти във Великобритания. Лобистката групировка "Мигрейшън Уоч" обяви други съмнителни цифри, като заяви, че след премахването на ограниченията около 50 хиляди души годишно ще пристигат във Великобритания, пише "Индипендънт".

Обосновката за тази морална паника е фактът, че правителството обърка цифрите още когато Полша се присъедини към ЕС. Тогава Министерството на вътрешните работи прогнозира, че не повече от 13 хиляди поляци ще дойдат във Великобритания за година. В рамките на две години обаче пристигнаха 264 560. Този път нещата ще бъдат по-лоши, защото минималните работни заплати в Румъния и България са наполовина по-ниски от полските, плашат пророците песимисти. Те твърдят, че нискоквалифицирани имигранти ще залеят Острова и ще изместят британските работници.

Това е мит. Реалното въздействие, според обсерваторията "Миграция" в Оксфордския университет, ще бъде много по-малко. Когато Полша се присъедини към ЕС, Великобритания бе единствената голяма страна членка, която отвори трудовия си пазар. За разлика от тогава, през 2014 г. всички големи европейски икономики ще премахнат ограниченията. Повечето румънци, например, се очаква да отидат в Италия, Испания и Франция - страни, с които имат езикови и културни връзки, и където много хора вече имат роднини. Заради високото ниво на безработица сред младите те ще са по-склонни да се отправят към Германия и Холандия, отколкото към Великобритания. Освен това българите и румънците като цяло владеят по-слабо английския език от поляците, твърди "Индипендънт".

Изданието посочва положителния ефект на имигрантите за британската икономика. Те създават работни места или провокират конкуренция за тях. Често работят дейности, които местните хора отказват. Изпълняват жизненоважни задачи в обществените услуги. Те са предимно млади хора и имат повече деца, което е добра новина, като се има предвид застаряването на населението. Според бизнес проучванията имигрантите имат добра трудова етика и допринасят за икономическия растеж, коментира още "Индипендънт".

Всичко това опровергава амбулантните търговци на митове, които твърдят, че всички имигранти се издържат от социални помощи, при положение, че 97% от регистрираните са на пълен работен ден. Не е вярно и че са по-податливи на престъпление, защото според полицията нарушителите сред поляците, словаците, литовците, румънците и българите са колкото сред останалата част от населението. Критиците бъркат румънците с ромите или правят други расистки намеци, от които британците трябва да се притесняват.

Ако ефектът от миграцията е положителен, винаги ще има някои, които губят. Политици, националисти и местни трябва да се съсредоточат върху критериите за настаняване в социални жилища, за да се премахне всяко подозрение, че мигрантите могат да се прередят на опашката. Допълнителна подкрепа е нужна за училищата и болниците в районите с голям брой новодошли. За отпускане на обезщетения следва да се изисква минимален период на пребиваване в страната. Но всичко това може да бъде направено в контекста на отбелязването на добродетелите на имиграцията. Да демонизираш новопристигналите не е полезен ход, посочва "Индипендънт".

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на sandstorm
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: