Интерконекторът Гърция-България привлича двойно повече пазарен интерес за разширяване на капацитета си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:58 / 08.09.2023
619
Независимият преносен оператор ICGB обяви успешно приключване на необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на интерконектора Гърция-България. Процесът стартира през месец юли с проучване на пазарния интерес към увеличаване на общия технически капацитет на газопровода IGB.

"Пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните ни очаквания. Въпреки че засега тези индикации не са обвързващи за търговците, това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета на IGB от настоящите 3 млрд. м3/година на 5 млрд. куб. м/г.“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на интерконектора с представители на преносни оператори от региона в рамките на събитие в Солун, посветено на Вертикалния газов коридор.

"За по-малко от година търговска експлоатация, интерконекторът Гърция-България се превърна в съществена част от пътя на България към постигане на реална енергийна диверсификация, повишена сигурност на доставките и енергийна независимост. Над 82% от общия капацитет за предстоящата газова година вече е резервиран, което е сериозно постижение. Като оператор вече гледаме напред към планове за разширяване капацитета на съоръжението, което допълнително ще подсили ролята на България и Гърция на енергийната карта на региона“, отбеляза Георгиева.

По думите й дружествата, участвали в необвързващата фаза на процедурата, са заявили интерес до 4 млрд. м3/г допълнителен капацитет за следващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на IGB с гръцкия национален оператор DESFA и българския национален оператор "Булгартрансгаз“.

Джордж Сатлас подчерта синергията на IGB с LNG терминала в Александруполис и ключовата роля на газопровода като част от Южния газов коридор и Вертикалния газов коридор. "С изменената среда за сигурност в региона и пренасочването на газовия поток от юг на север, България се превръща в транзитна страна на газ. Заедно с Гърция и нейните нарастващи усилия за разработване на проекти за LNG, нашите две страни показват отличен модел на сътрудничество в енергийния сектор“, отбеляза той.

IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително Молдова и Украйна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Международни новини:
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...
В Гърция бият тревога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).