"Ислямска държава" сменя стратегията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:02 / 01.12.2015
1394
"Ислямска държава" смени стратегията си и от изграждането на халифат се насочва към удари срещу коалицията." Това заяви главният координатор за борбата с тероризма на ЕС Жил Керхоф пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел.

Атентатите в Анкара и Париж, както и свалянето на руския пътнически самолет в Египет били прояви на тази нова стратегия.

"Ислямска държава" търси видими победи, за да привлича привърженици и средства", добави европейският антитерорист №1.

Той предупреди, че е опасно да се прави връзка между бежанската вълна към Европа и терористите и посочи, че двете най-важни задачи пред ЕС сега са сигурността на гражданите и запазването на свободата на придвижване и Шенген.

Керхоф призова евродепутатите да помислят как ЕС може да помогне на мюсюлманите да се справят с радикализацията на европейски граждани. "В Европа живеят 20 млн. мюсюлмани и ние трябва да им помогнем да формират ислям - отворен, мирен и споделящ нашите ценности", заяви той в Европарламента в Брюксел. Една възможност това да се случи според него са европейските фондове.

Координаторът за борбата с тероризма каза, че ЕС има достатъчно инструменти да събира информация за потенциални терористи и удари, но че не ги използва ефективно. 

В Шенгенската информационна система (ШИС ) се водела точна статистика за откраднати автомобили и излежаващи присъди джихадисти, но нямало пресни данни за движението на радикализирани граждани, които биха позволили да се следят техните имейли и телефонни разговори. Едва 5 шенгенски държави актуализирали в реално време информацията, постъпваща в ШИС. 

ЕС разполага още с бази данни в Интерпол и Европол, както и в ПРЮМ, където се събират ДНК, отпечатъци на терористи, както и регистрационните номера на използвани от тях автомобили. 

Тези системи обаче още не се използват достатъчно, каза антитерорист №1. Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат проблема в четвъртък в Брюксел.

Утре пък Европейската комисия ще предложи въвеждането на нови условия за търговия с оръжие, включително за антикварното и ловното. Държавите-членки на ЕС ще бъдат задължени да избират между предварителното лицензиране и регистрационен режим за всички ловни оръжия, като ще бъде затегнат и редът за купуването им. 

В частност ще бъде забранена търговията в интернет, а за изключенията - купувачът ще се явява на определено място, за да си получи покупката и да бъде регистриран и проверен от властите. 

Същият режим ще бъде въведен и за колекционерите и собствениците на антикварно оръжие.
След парижките атаки ЕС ще допълни и списъка на прекурсорите, от които се правят експлозиви, като в тях ще бъдат включени някои вещества, използвани в градинарството и козметиката. Ще се предложи криминализиране на пасивното обучение, пътуването с терористични цели, както и финансирането на такива движения, за да се преследват "домораслите" радикали, поемащи към Сирия. ЕС ще промени и системата за информация за издаване на наказателни присъди, която ще включи и лицата, които нямат европейско гражданство.


Източник: Dnes.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (98):
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
12.01.2017 НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).