Италианската мафия измисли начин да се възползва от бедността, породена от коронавируса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:33 / 14.04.2020
1868
Докато Италия се бори с кризата около епидемията с коронавируса, местните престъпни групировки се опитват да подобрят имиджа си сред населението, като раздават храна на бедните семейства, поставени под карантина, които се нуждаят от нея, предупредиха властите в страната, пише британското издание The Guardian, цитирани от "Фокус". 

В последните седмици в интернет се появиха видеокадри на познати престъпни организации, които доставят продукти от първа необходимост в най-бедите региони на Южна Италия, като Кампания, Калабрия и Сицилия, докато страната се бори с епидемията.

"Вече около месец местните магазини, кафенета, ресторанти и барове са затворени", казва Никола Гратери от отдела за борба с организираната престъпност и главен прокурор в град Катандзаро.

"Милиони хора работят в сивата икономика, което значи, че не са получавали никакъв доход от повече от месец и нямат идея кога ще се върнат на работа. Правителството раздава ваучери за храна, за да подкрепи хората, но ако държавата не се намеси по-сериозно и не помогне на тези семейства, мафията ще го направи и така ще поеме контрол над животите на хората", казва още той.

Карантината в Италия засяга около 3,3 млн. души в Италия, които работят в сивия сектор. От тях около 1 млн. живеят в южната част на страна, според последните изчисления на CGIA Mestre, венецианска бизнес асоциация.

Междувременно в страната има и информация, че някои собственици на магазини са били принуждавани да раздават безплатно храна, въпреки че полицията патрулира близо до супермаркетите в Южна Италия, за да следи за реда.

По-рано италианският министър на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе заяви, че "мафията може да се възползва от бедността (свързана с пандемията) и да се опита да вербува хора към своите организации". Или пък просто да помогне на хората, като им раздаде продукти от първа необходимост, за да подобри имиджа си.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).