Италия ще помогне за възстановяването на катедралата в Одеса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:39 / 23.07.2023
853
Италия ще окаже помощ на Украйан за възстановяването на Одеса след руския обстрел на 23 юли. Италианското правителство е готово да участва в реконструкцията на катедралата "Св. Преображение Господне" ("Спасо-Преображенската" катедрала), чиято източна части е разрушена. Това съобщи РБК-Украйна, с позовава на съобщение на посолството на Италия в Украйна.

Италианският премиер Джорджия Мелони е отбелязала, че руските сили унищожават европейската култура, нейните свещени символи.

"Свободният народ няма да позволи да бъде сплашен, варварството няма да победи. Италия, с големия си опит в областта на регистрацията, е готова да се присъедини към реконструкцията на катедралата и други съкровища на културното наследство на Украйна“, е добавила тя.

На свой ред министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни е отбелязал, че разрушаването на част от "Св. Преображение Господне" в Одеса е "презрян акт".

"Италия, след като подкрепи Одеса за вписването й в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, ще бъде една от първите, които ще възстановят града“, е добавил той.

Обстрел над Одеса

Руските войски нанесоха масиран ракетен удар над Одеса в нощта на 22  и 23 юли. Повече от 20 души са ранени, един е загинал. Катедралата "Св. Преображение Господне е частично разрушена поради обстрела. 

"Информацията на Киев за поражението на Спасо-Преображенската катедрала в Одеса в резултат на удар с високоточно оръжие не отговаря на действителността". Това са съобщили от руското министерство на отбраната, предава РИА Новости.

От руското ведомство са заявили, че "всички обекти, определени за унищожаване на 23 юли, където Киев, съвместно с чуждестранни специалисти, подготвяха терористични атаки срещу Руската федерация, се намираха на безопасно разстояние от храмовия комплекс. Планирането на удари с високоточно оръжие по военната и терористична инфраструктура на киевския режим се извършва въз основа на информация, внимателно проверена и потвърдена по няколко канала, като съзнателно се изключва поразяването на граждански обекти, където се намира мирното население, както и обекти на културно-историческото наследство“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...
В Гърция бият тревога
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).