Избраха Емил Радев да представлява ЕНП в работна група

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:03 / 18.04.2015
1446
Комисията по правни въпроси сформира работна група по въпросите на административното право на ЕС с цел да се направи преглед на панорамата на съществуващите административни правила на ЕС и да предприеме следващите необходими стъпки в тази насока. Работната група на Комисията по правни въпроси ще продължи работата по създаването на Европейски административно-процесуален кодекс.

Целта е да се гарантира правото на добра администрация чрез открита, ефикасна и независима администрация, основаваща се на общо европейско административно-процесуално право.

През миналия парламентарен мандат евродепутатите отправиха призив към Европейската комисия да предложи законодателна инициатива за създаване на Европейски административно-процесуален кодекс, както и конкретни препоръки по неговото съдържание. За съжаление, досега Европейската комисия не е реагирала.

"Горд съм с доверието, което ми гласуваха колегите от Европейската народна партия. С другите членове на работната група ще удвоим усилията си, за да може в този мандат Европейския съюз да се сдобие с така необходимия на институциите Европейски административно-процесуален кодекс", коментира Емил Радев.

Гражданите все по-често се сблъскват пряко с администрацията на Съюза, без винаги да познават съответните процесуални права, които биха могли да упражнят. 

С общото административно-процесуално право ще бъде засилена легитимността на Съюза и същевременно ще бъдат предоставени на гражданите и юридическите лица по-ясни права и по-голяма правна сигурност в техните отношения с администрацията на Съюза.

"Трябва да работим в насока това неравенство между граждани и администрация, която се намира в привилегирована позиция с прекомерни правомощия, да бъде премахнато", добави Емил Радев.

Работната група ще продължи работата в областта на създаването на общи принципи на добра администрация. Те следва да ръководят действията на администрацията на Съюза при създаване на минимален брой от основни процедурни правила, към които тя да се придържа при разглеждането на индивидуални случаи, засягащи като страна физически или юридически лица. 

Тези правила следва по-специално да насърчават прозрачността и отчетността и да увеличават доверието на гражданите в администрацията на ЕС.

 "Ще настояваме Европейската комисия да направи предложение за регламент в тази насока", заяви в заключение българският евродепутат.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски сто...
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).