Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Избягал руски парашутист се разкая публично: Мъча се да разбера Путин, всичко е една лъжа
Автор: Екип Varna24.bg 20:57 / 23.08.2022Коментари (0)1206
©
Оправданието на Кремъл за нахлуването в Украйна "е лъжа“, каза пред Си Ен Ен (CNN) руски парашутист, който преди това публично осъди войната на страната си в Украйна, предаде американският новинарски тв канал, цитиран от ClubZ.

Преди две седмици Павел Филатиев се обяви против конфликта в дълго свидетелство от 141 страници, публикувано на страницата му в социалната медия VKontakte, след което избяга от Русия. Той е първият действащ руски военен, който публично критикува нахлуването в Украйна и напуска страната.

В интервю за Си Ен Ен той каза, че колегите му са уморени, гладни и разочаровани - и че военните усилия на Кремъл "унищожават невинни".

"Разбрахме, че сме въвлечени в сериозен конфликт, в който просто унищожаваме градове и всъщност не освобождаваме никого“, каза Филатиев.

Телевизията не разкри мястото на интервюто заради сигурността на интервюирания.

"Мнозина разбраха, че не виждаме причината, която нашето правителство се опитва да ни обясни. Че всичко това е лъжа“, каза той. 

"Ние просто убивахме невинни. Този факт повлия изключително много на бойния ни дух. Това усещане, че не правим нищо добро.“

Филатиев е служил в руския 56-ти въздушнодесантен полк.

33-годишният парашутист каза пред Си Ен Ен, че "корупцията“ и репресиите са широко разпространени в родината му и каза, че неговата част – която е било базирана в Крим и изпратена в Украйна, навлизайки в Херсон в началото на конфликта – е била зле оборудвана и не е получила много обяснения за целта на нахлуването на Русия.

Според Филатиев войниците и техните командири не са знаели какво се очаква да правят в Украйна. Той добави, че те скоро са се разочаровали от мотивите на правителството за нахлуването му, след като пристигнали в Херсон и се сблъскали със съпротивата на местните жители, които не искат да бъдат "освободени“.

Полкът на Филатиев е участвал в усилията за превземане на черноморския град Николаев. Той бил евакуиран от фронтовата линия поради раняване.

Войникът каза пред Cи Ен Ен, че на руската армия липсва основно оборудване като например дронове и други видове безпилотни летателни апарати.

"Нашите казарми са на около 100 години и не могат да поберат всички наши военнослужещи... всичките ни оръжия са от времето на войната в Афганистан“, каза той.

"Няколко дни след като обкръжихме Херсон, много от нас нямаха храна, вода или спални чували“, допълни. 

"Тъй като беше много студено през нощта, дори не можехме да спим. Намирахме някой боклук, някой парцал, само да се завием, за да се стоплим.“

Превземането на Херсон беше важен ранен военен успех за Русия, отбелязва Си Ен Ен. Украйна сега се бори да си върне града. Бойните действия все повече се изместват в южната част на страната.

Филатиев каза, че се мъчи да разбере виждането на руския президент Владимир Путин, който започна нахлуването в Украйна преди почти шест месеца и видя войските си затънали в тежък, скъпоструващ конфликт.

"Сега, когато съм се върнал оттам и без оръжиe, мисля, че това е най-лошото и най-глупавото нещо, което нашето правителство можеше да направи“, каза той.

"Не знам накъде ни води правителството. Каква е следващата стъпка? Ядрена война?"

"Виждам какво се случва с моята страна и съм ужасен. Всичко е унищожено, покварено", каза той пред Cи Ен Ен. "Единствените закони, които функционират добре, са репресивните."

Филатиев е избягал от Русия, след като е дал няколко първоначални интервюта за медиите. Той предполага, че Кремъл може да отмъсти за публичната му позиция.

"Или ще ме вкарат в затвора... или просто ще ме накарат да млъкна, като ме ликвидират. Имаше много такива случаи в миналото", каза той пред американската телевизия. "Не виждам друг изход. Ако се случи, ще се случи."



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: