Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изгубили сме близо 70% от животинските видове на Земята и то в рамките на последните 50 години
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 13.10.2022Коментари (0)868
©
Почти 70 процента от животинските видове на планетата са изчезнали от 1970 г. досега, предадоха световните осведомителни агенции. Това показват данни на Световния фонд за дивата природа (WWF), публикувани в четвъртък, съобщава БТА.

Според оценката на организацията между 1970 г. и 2018 г. 69% от популацията на дивата фауна – риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги – са изчезнали. Индексът на живата планета се публикува от Световния фонд за дивата  природа на всеки две години.

Унищожението на естествените хабитати е следствие от развитието на земеделието и остава главната причина за изчезването на видовете според доклада. Следват го свръхексплоатацията и бракониерството. Като трета причина за изчезването на видовете са посочени климатичните промени. Марко Ламбертини, генерален директор на Световния фонд за дивата природа, каза, че ролята на климата набира все по-голяма тежест, при това бързо. 

Други причини са замърсяването на въздуха, водата и почвата, както и разпространението на инвазивни видове от хората.

Докладът е червена лампа, предупреждение за планетата и за цялото човечество, каза Марко Ламбертини по време на международна онлайн пресконференция. Започваме да разбираме, че ненарушените екосистеми, богатото биоразнообразие и стабилният климат са необходими за гарантиране на бъдещ просперитет и сигурност за нас, нашите деца и децата на нашите деца, допълни той. 

Конференцията на ООН за биоразнообразието ще се проведе през декември в Монреал. Предвид приближаването на датата Световният фонд за дивата природа призовава правителствата да използват тази последна възможност за постигане на световно споразумение за спасяване на видовете. Подобен документ за климата бе одобрен в Париж през 2015 г. 

За преобръщане на тенденцията към загуба на биоразнообразието и редуциране на климатичните промени докладът предлага интензифициране на усилията по запазване и възстановяване. Друго предложение са бърза декарбонизация на всички икономически сектори и отглеждане и консумация на по-устойчиви храни. 

Данните са особено стряскащи за Южна Америка, казва Марк Райт, научен директор на Световния фонд за дивата природа. Средно 94% от видовете там са изчезнали. Този регион традиционно е известен с биоразнообразието си и има решаващо значение за регулацията на климата. Популацията на розов речен делфин в Амазония е намаляла с 65%. Губим битката, каза Райт. 

В Европа популацията на диви животни е намаляла средно с 18%.  Този процент обаче прикрива екстремните исторически загуби на биоразнообразието от периода преди анализите, каза Андрю Тери, директор по опазването на дружеството на зоолозите в Лондон. Тази организация е партньор на световния фонд за природата. "Естественият свят става празен“, каза Тери. 

В Африка индексът показва загуба на видовете от около 66%. В националния парк Каузи Биега, намиращ се в Демократична република Конго, броят на горилите е намалял с 80%. Първата причина за това е ловът, каза Алис Рувиза, директор за Африка в Световния фонд за дивата природа. Тя призовава богатите нации за помощ, за да може да бъде опазена природата в бедните държави. 

Кожестата костенурка, рисът, акулообразните, коралите и дървесните жаби са сред най-застрашените видове според доклада.

Индексът на живата планета посочва 5230 вида гръбначни животни, разпространени в 32 000 популации по света. 

През 2020 г. научно изследване, публикувано в сп. "Нейчър“, постави под въпрос стойността на този индекс. Изследвайки 14 000 популации на гръбначни видове от 1970 г. насам, авторите заключиха, че 1% са станали жертва на екстремен упадък. 

Послание за настъпваща катастрофа може да доведе до безнадеждност, до отрицание или до бездействие, казват авторите на доклада. Те подчертават, че трябва да се използват локални оценки, за да се приоритизира опазването на биоразнообразието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: