Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Извънреден бюлетин за Израел: Центърът за изследване на екстремизма и тероризма за войната
Автор: Петя Кузева 21:39 / 11.10.2023Коментари (0)800
© Jack Guez
"На 7 октомври 2023 г. терористичната организация Хамас стартира така наречената от тях операция "Потоп от Ал-Акса", обявявайки война на Израел. Преднамерено, за начало на операцията е избран религиозният празник Симхат, който съвпада и с почивния ден Шабат. По мащаб и характер на провеждане, операцията има стратегически характер и е съизмерима с войната в Йом Кипур".

Така започва извънредният брой на аналитичния бюлетин на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма и е ситуационен анализ на извършената многостранна терористична атака в Израел на 7 октомври. Обхваща описание на основната ситуация, както и аспекти на тактиката и пропагандата на основните извършители в лицето на организациите Палестински Ислямски Джихад и Хамас. Бюлетинът основно е базиран на извънредния ситуационен доклад на Международния институт по контратероризъм с Херцлия – Израел. Данните са от оперативни и открити източници на информация. Относно анализа на активността в киберпространството е използван и специализиран софтуер.

"Фокус" публикува бюлетина на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма без редакторска намеса.

Поредица от атаки


На 07 октомври 2023 г., по време на почивен ден и религиозен празник за Израел, с координирани действия терористите на Хамас успяват да пробият силно укрепеното защитно съоръжение, разделящо Израел от Ивицата Газа. За физическото проникване е използвана тежка строителна техника.

Пробивът е бърз и позволява проникването на израелска територия на тежко въоръжени бойци и леки транспортни средства – пикапи. Резултатът от това действие са загинали военнослужещи от състава на Израелските въоръжени сили и цивилни граждани, които се оказват в полосата на атаката. В същото време, паралелно с навлизането по суша, други терористи на Хамас преодоляват оградата с използването на парапланери, като по този начин добавят ново физическо измерение и превръщат нападението в многостранна терористична атака. 

През целия ден терористите на Хамас извършват поредица от атаки, движейки се между множество населени пунктове, разположени в близост до Газа. Във всеки район терористите безразборно се насочват към цивилни, включително малки деца и възрастни хора, стреляйки по улиците, нахлувайки в домове и вземайки заложници. По време на тази първоначална атака терористите на Хамас успяват да установят контрол над няколко от градовете, което води до значително увеличение на жертвите.

След нахлуването в градовете, терористите от Хамас се насочват към различни обекти на държавната власт, включително полицейски участъци и бази на израелските въоръжени сили, като основната цел е овладяването на ключови пунктове и места. Освен в тези градски райони, Хамас допълнително атакува културно-религиозен фестивал, на който присъстват множество цивилни граждани. По време на тази атака са отвлечени, взети като заложници и насилствено отведени в Ивицата Газа, голям брой израелски и чужди граждани.

Друг аспект на многостранната атака е масирания въздушен удар с използването на ракетни атаки, насочени към градове, както в южен, така и в централен Израел. Тези ракетни атаки допълнително водят до смъртни случаи, ранени и преки щети на цивилни сгради. 

Последствията от тази атака продължават. По последни оценки над 1000 израелци са загубили живота си, а приблизително 2200 други са ранени, отбелязвайки един от най-смъртоносните терористични актове в новата история. В допълнение към жертвите, има приблизително повече от 100 заложници, които са взети от терористичната организация. Това шокиращо събитие остави дълбоко въздействие върху израелската нация, като семействата скърбят за загубата на близките си, а общностите търсят адекватен начин за реакция.

В отговор на тези тежки събития Държавата Израел официално обяви война, за първи път държавата прави това от 1973 г. Военните стартират операция Железни мечове. Тази военна операция е насочена към противодействие на заплахата от терористичната организация Хамас. Това представлява решително усилие на Израел да защити сигурността и благосъстоянието на своите граждани и да се справи с предизвикателствата, породени от екстремистки елементи в региона.

В следващите дни Израел продължава операциите си в ивицата Газа за противодействие на терористичната организация Хамас. Също така продължават усилията си за осуетяване на терористични атаки в Израел и за защита на израелските селища. 

В същото време Хизбула изпълнява минометен обстрел по израелските територии в района на планината Дов. Освен това Хизбула продължава съпътстващата основните действия пропагандна операция, като отправя заплахи за ескалация с Израел, ако войната в ивицата Газа продължи.

Психологическа кампания на Хамас

В допълнение към основните кинетични военни операции, Хамас също така планира и осъществи сложна кампания за психологическа война в социалните медии. Тази кампания има за цел да подчертае тактически успехи в операциите, като същевременно излъчва видеоклипове със смущаващо съдържание, показващи нечовешко отношение както към войници, така и към цивилни. Освен това е документиран актът на вземане на заложници, чийто състав варира от тригодишни деца до възрастни цивилни. Излъчено е и транспортирането им в ивицата Газа.

Палестинската мрежа в социалните медии играе централна роля в разпространението на съдържание, свързано със събитията от 7 октомври.  Възползвайки се от широкия обхват, са организирани добре координирана 

кампания с хаштаг на множество езици, подходящо озаглавена "Бурята на Ал-Кудс“. Тази кампания даде възможност за широко споделяне на информация, изображения и актуализации, свързани със ситуацията, служейки като мощен инструмент за предаване на тяхната гледна точка и привличане на международно внимание и подкрепа.

Активност на Хамас в киберпространството

Във връзка с военните и медийни операции, на 7 октомври хакерските групи, подкрепящи Хамас, се възползват от ситуацията, за да започнат кибератаки срещу Израел под заглавието #Op-Israel. Те включват насочване към израелското приложение Red Alert, което предоставя сигнали в реално време на гражданите за входящи заплахи, потенциално застрашаващи тяхната безопасност. Освен това срещу правителствени уебсайтове и икономически платформи бяха използвани разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) с цел прекъсване на критични услуги и създаване на икономическа нестабилност.

Основни изводи

Тъй като Хамас не успя да се справи с военния капацитет на държавата Израел и с ясното разбиране, че във вътрешната защитна линия на Израел са оформени значителни слаби места, организацията разработи средства за достигане на израелския тил и способности за стрелба по стръмна траектория, които са съпроводени с технологични средства и подходи, които дори израелските технологични възможности не успяват да отблъснат, като например запалителни балони. Налице е промяна в начина действие на Хамас в настоящия инцидент. Чрез използването на "вратички“ в разузнаването и "бойния ред“ на въоръжените сили на Израел, бойците на Хамас успяха да достигнат до вътрешността на Израел и цивилни райони. Това показва голямото значение, което организацията придава на достигането на вътрешни райони на Израел.

Устойчивостта на системата за вътрешна сигурност на Израел е необходим инструмент в ръцете на вземащите решения и в способността на държавата да действа във времето при наличие на заплахи от всякакъв характер. В конкретната ситуация Хамас демонстрира много значителни възможности за стрелба от разстояние, способности, които също достигат отвъд селищата около Газа и тези извън застрашения периметър. Държавата Израел обаче все още не се е научила как да използва всички средства, с които разполага, за да се справи с това предизвикателство, както и с новите оперативни предизвикателства, които бяха открити в селищата в съседство с Ивицата Газа.

В задълбочено проучване, проведено от Института за антитерористична политика в Израел по отношение на подготовката на цивилния сектор за многостранна война беше изяснено, че държавата Израел не използва достатъчно милионите израелски граждани, които не са мобилизирани при спешни случаи и които желаят да бъдат доброволци и да помогнат в дадена криза. Тези граждани, които могат да бъдат значително допълнение към поведението на системата за сигурност и да повишат нейната устойчивост. Приносът може да бъде в различни направления: 

медицинска и психологическа помощ, раздаване на храна, вода и лекарства на нуждаещите се и двупосочен канал за трансфер на информация между властите и гражданите. Тези граждани, които естествено имат сравнително добри комуникативни способности и познания за общността, в която живеят, могат да играят ролята на информационни мениджъри в центровете, които бяха създадени за тази цел преди време и които толкова липсваха в настоящата криза. Трябва да се отбележи, че освен значението на предаването на информация в реално време, което беше разкрито в цялата си пълнота в настоящото събитие, самата способност да се ползва информация като цяло и за сътрудниците в частност повишава устойчивостта на системата за сигурност и конкретно на способностите за военен отговор на сложни и многостранни терористични атаки като събитията след 7 октомври.

ОБЗОР НА ТЕРОРИЗМА е тримесечен бюлетин на "Център за изследване на екстремизма и тероризма" за терористичната дейност в световен мащаб. Целта на бюлетина е да предоставя информация за актуалното състояние и оценка на тенденциите за развитие тероризма и екстремизма. Основен автор на броя е подп. (о.р.) Ури Бен Яков – асоцииран изследовател в ЦИЕТ, старши изследовател в Международния институт по контартероризъм – Херцлия, Израел. Научен редактор на броя е полк. доц. д-р Петър Маринов.



Още по темата: общо новини по темата: 340
12.05.2024 »
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: