Карибска държава не иска вече да е монархия и пожела да се отдели от британската общност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:26 / 11.09.2022
1156
Министър-председателят на Антигуа и Барбуда Гастон Браун подписа документ, потвърждаващ кралския статут на Чарлз III, но минути по-късно заяви, че ще поиска провеждането на референдум, след като първоначално намекна за подобно намерение по-рано тази година. Той иска да свика референдум за превръщането на страната в република в рамките на три години след смъртта на кралица Елизабет II, съобщава The Guardian.

Карибската държава е една от 14-те страни, които са запазили британския монарх като държавен глава.

Браун заяви, че жестът му не трябва да се разглежда като акт на враждебност.

"Това не е акт на враждебност или последица от различията между Антигуа и Барбуда и монархията, а е последната стъпка към затваряне на кръга на независимостта, за да се гарантира, че сме наистина суверенна нация."

На въпроса за сроковете за провеждане на референдума той отговори: "Бих казал, че вероятно в рамките на следващите три години."

Гастон Браун, министър-председателят, който дразни всички

През 2016 г. принц Хари присъства на прием в Антигуа, на който пред 300 души министър-председателят Гастон Браун направи някои забележки, които не се харесаха на принца.

"Подозирам, че кралското семейство скоро ще се сдобие с нова принцеса. Искам да знаеш, че си добре дошъл да прекараш медения си месец тук", каза министър-председателят Гастон Браун на особено смутения принц на ВИП прием в Барнакъл Пойнт, Антигуа.

Принц Хари тогава беше на кралска обиколка из Карибите и беше видимо раздразнен от забележката, а Браун продължи с тирадата, като се позова на факта, че Хари трябваше да се срещне с шест кралици на красотата от страната.

Интересно беше, че министър-председателят Гастон Браун спомена връзката на Хари с Меган, когато помощниците на принца помолиха присъстващите на събитието да не обсъждат този личен въпрос, припомня изданието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).