Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Катарци инвестират в хотели по Черноморието и летище Балчик?
Автор: Екип Varna24.bg 17:39 / 15.03.2012Коментари (7)1193
© Varna24.bg
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обсъди възможностите за инвестиции и търговия с катарския си колега Шейх Джасим бин Абдулaзис бин Ясим бин Хамад Ал-Тани, министър на бизнеса и търговията на Катар. Министър Трайков представи конкретни инвестиционни проекти в България и пред мениджърите на държавния инвестиционен фонд "Катар Инвестмънт Ауторити", "Катар холдинг" и "Катари Диар". Под шапката на "Катар Инвестмънт Ауторити" са "Катар холдинг", "Катари Диар", "Катар Рейлуейс" и "Хасад Фууд", които определят инвестиционната политика на арабската държава.

Катарският бизнес се интересува от инвестиции в хотели на българските черноморски и зимни курорти, изграждане на инфраструктура - магистрали, летища и голф игрища, както и в банковата система, стана ясно по време на срещите на министър Трайков в Доха. 

Министър Трайков представи пред своите домакини инвестиционните предимства на България и амбицията ни да привлечем инвестиции в сферата на енергетиката, туризма, инфраструктурата (изграждане на летища, пътища и хотели), индустриални и промишлени зони, земеделие. Трайков акцентира върху проекта за изграждане на LNG - терминал в Гърция и покани Катар да инвестира в такъв проект. Проектът ще даде възможност за внос на втечнен природен газ от Катар. Този проект има потенциал да се превърне в регионален за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и с подкрепата на ЕС, допълни Трайков. 

Пред катарския си колега и катарските инвестиционни фондове министър Трайков представи и конкретни инвестиционни проекти на стойност над 300 млн. евро. Тези проекти са свързани с изграждане на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София и голям проект в земеделието. На срещата с Шейх Джасим бин Абдулaзис бин Ясим бин Хамад Ал-Тани Трайков представи желанието на страната ни за развитие на карго летища в Пловдив и Стара Загора. Предлагаме на катарската страна да инвестира и в развитието на летище Балчик.

В рамките на холдинга "Катари Инвестмънт Ауторити" е създадена компанията "Катар Рейлуейс", която ще строи метрото в Доха с дължина 120 км., 50% от които под земята. Български експерти биха могли да помогнат в процеса на изграждане. Българското метро е най-евтино в Европа като е намерено добро съотношение между цена и качество. През месец април представители на катарските инвестиционни фондове ще посетят България, за да проучат възможностите за инвестиции в летища, хотели, ски курорти. Българските строителни фирми бяха поканени да вземат участие в изграждането на инфраструктурата за Световното първенство по футбол през 2022 г.

"Катар Холдинг" (КХ) е международна инвестиционна компания, основана през 2006 г. от "Qatar Investment Authority". КХ инвестира на местно и международно ниво в стратегически частни и обществени активи, както и в други преки инвестиции. КХ се стреми да постигне стабилна дългосрочна възвръщаемост на активите в полза на Държавата Катар и да диверсифицира своята икономика. КХ има инвестиции в над 30 държави от всички континенти. На 17 февруари 2012 г. Катар Холдинг ЕАД оповести, че е приключила сделка за придобиване на централата на финансовата институция "Кредит Суйс" в Лондон.

"Катари Диар" (КД) е компания за недвижими имоти, създадена през 2005г. от "Qatar Investment Authority", държавен инвестиционен фонд на Държавата Катар. През ноември 2009 г., КД постига важен момент в своята история със създаването на компания за развитие на катарските железници. Считано от януари 2012 г., КД се оценява на $ 4 млрд., като има повече от 49 проекта в процес на разработка или планиране в Катар и в 29 страни по целия свят с обща стойност над 35 млрд. долара. Инвестирали в Пакистан, Палестина, Йемен, Турция, Великобритания, Франция, Испания, Черна гора, Италия, Швейцария, Судан, Мароко, Египет, Еритрея, САЩ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Катарците знаят ли, че ще правят такива инвестиции....?
0
 
 
Чудя се доколко може да е вярна тази новина? Защото за провала на бизнес форума в Катар същото това лъжливо овчарче вече не е министър!!!
0
 
 
Извинете ме безкрайно, ама по-сериозно оси..акване от посещението на БГ делегацията в Катар май не е имало :) Срам и позор - 100 БГ маймуни се наредили да чакат някой да ги оноди - опа да им обърне внимание - но никой не проявил интерес :) СМЯХ СРАМ и ПОЗОРРРРР
0
 
 
СЕГА ЩЕ ГИ ВИДЯ НАЩИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И ЛЪЖЛИВАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ КАК ЩЕ РАБОТЯТ С АРАБИТЕ ЗАЩО ТУК СЕ ИСКАТ ИНВЕСТИЦИИ ,ПАРИ И РАБОТА, А НЕ ЛЪЖИ И КОРУПЦИЯ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: