Кличко с призив към България: Спрете икономическите отношения с Русия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
13:31 / 27.03.2022
988
Кметът на Киев Виталий Кличко разказа в интервю за Нова телевизия, че е загубил много свои близки във войната, отхвърли всякакъв компромис Украйна да се откаже от територии, за да сключи мир, и призова България да спре всякакви икономически отношения с Русия, защото така подкрепя армията й. 

"Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да защитавам интересите им. Трябва да браня живота на жителите на моя град. Затова оставам с моите хора", каза Кличко. Той обясни, че остава в Украйна, защото това е неговият роден дом и не може да пребивава никъде другаде по света.

По думите му половината население на Киев е напуснало града. "Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души, сега предполагаме, че са около милион и половина. Жените и децата вече си тръгнаха. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка сграда и улица се подготвя за атака от руски войници", разказва Кличко. По думите му руските войски се задават откъм Беларус. "На север са окупирали Чернобил. Те са на около 25-30 километра от града", казва кметът.

И призовава: "Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени", казва още боксьорът начело на Киев. Над 90 сгради в столицата на Украйна са унищожени, Ирпен не съществува вече, а Буча, Гостомел и Бородянка са изцяло разрушени. Кличко добавя към списъка още и Чернигов, Харков и Мариупол.

Той отрича Украйна да е проявявала агресия.

"Никога не сме проявявали агресия към никого. Последва анексирането на Крим. След това Донецк и Луганск. И сега - войната в Украйна. Къде ще свършат интересите на Русия? Не съм сигурен, че с Донецк и Луганск. Русия иска да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч - до Чехия или Германия. Трябва да разберете причините за тази война - да се построи отново Съветската империя", твърди Кличко.

"Голямата трагедия за нашата страна е, че от 40 милиона украинци, много от тях се преместиха в страните от Евросъюза. Благодарни сме на всяка държава. Искам да им кажа на всички едно голямо благодаря! Знам, че много украинци временно живеят в България. Получаваме от вас хуманитарна помощ. Това е много важно за нас. В тази трудна ситуация виждаме кои са истинските приятели на Украйна", благодари кметът на Киев.

И критикува нежеланието ни за помощ с оръжие за Украйна.

"Искам да го кажа на всички. Някои политици днес искат да са наполовина бременни. От една страна казват: "Войната е много лоша за Украйна", но от друга - не са готови да подкрепят страната ни. Ситуацията е черно-бяла. Трябва да решите - подкрепяте мира, подкрепяте Украйна или подкрепяте агресията. И още едно послание - моля ви, спрете икономическите си отношения с Русия, защото всяко евро, всеки цент, който Руската икономика получава от Европейския съюз или България, не се използва за икономически цели и за хората на Русия. Те използват парите за армията си", призовава Кличко.

Той е категоричен, че по време на преговорите Украйна няма как да приеме компромисите, които иска Русия. "Компромис? Какъв? Да дадем на Русия част от Украйна? Това компромис ли е? Не!", категоричен е кметът на Киев. Кличко е убеден, че "тази война зависи от един човек, който седи в Русия, Москва, Кремъл. Той започна войната. От него зависи всичко", заяви Виталий Кличко.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).