Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коледа в Норвегия - снежна приказка от детството
Автор: Цвети Тончева 13:09 / 23.12.2022Коментари (0)714
© Фокус
Да посрещнеш Коледа и Нова година в Норвегия е едно от най-романтичните преживявания, което може да се случи на човек. Това е като да попаднеш в снежна приказка от детството.

Атмосферата за този празник е специална, предава репортер на Агенция "Фокус". Колкото по на север, толкова по-дълбока е приказката и снежната покривка. Красота, която не можеш да измериш с думи. А представите за минусовите температури въобще не създават усещане за студ. Напротив – асоциират се обикновено с камина, топлина, уют и задължително къс ръкав. Защото навсякъде – в къщите и в обществените сгради в тази страна топлината е на почит. Никой не пести от топло. Скандинавците обичат топлия домашен уют.

И когато са навън студът почти не го усещат, даже да е минус 40 градуса. Ако ги попитате как така, норвежци ще отговорят, че не е важно колко е студено навън, важно е как си облечен. А дрехите там наистина се правят така, че студът почти няма съприкосновение с тялото и те задължително са със светлоотразители. Носът и бузите са единствените, които остават открити и червенеят като костюмът на дядо Коледа. Но това за тях означава здраве. Норвежци са калени да се справят със суровите условия навън. На това започват да ги учат от малки в училище. Да не се страхуват от виелици и снегове, да си ринат снега пред домовете и да носят дърва за камината от студения навес.

Още в детската градина учителят извежда групата от малки деца да се хранят сред природата, дори през зимата. Учениците от началния курс също правят задължително поне по един трип в седмицата сред природата. Обличат си така наречените "уте буксе“ панталони, които са непромокаеми и свободно се търкалят в снега и се радват на красотите на природата. Въобще, природата за тях е нещо като реликва. Сред природата може да си направиш грил със задължителните кренвирши в хлябче и да играеш до забрава, независимо от градусите. Всичко това се организира от преподавателите в училище, а децата сами си носят храната, която да "грилват".

Но думата ми беше за Коледа!

Норвежци започват да се подготвят за този празник още от края на месец ноември. Къщите, дворовете, дърветата, оградите – всичко се украсява и свети в безброй разноцветни лампички. Магазините са препълнени от коледни звезди, лампи, светещи инсталации, играчки и дребни детайли, коледни шапчици и костюми, въобще всичко, за което се сещате.

Всяка къща има коледни звезди по прозорците, които вечер никога не се закриват с пердета. Във всяка къща има коледна елха, а много хора си засаждат смърч в дворовете и го украсяват. В малките села на Север може да се видят специални фенери пред входовете, направени от замръзнали кофи с лед, в които светят свещи. Приказни еленчета и елфи, червени къщички и разноцветни фигурки стоят по дворовете на по-романтично настроените и обожаващи коледния празник.

Всички къщи светят, а лампите не се гасят, защото това не е прието. Ако поне една лампа в къщата не свети това означава, че тя е необитаема.

Коледата в Норвегия е денят на хилядите подаръци. Няма как да се пропусне това. Традицията е бетонирана от години. На този ден подаръци се разменят не само между най-близките в семейството, а и по роднинска линия, както и по съседски. Може да е нещо малко, собственоръчно приготвено, но трябва да дадеш подарък. Коледната елха е препълнена с добре опаковани и украсени кутии и пакети, които цяла вечер се разопаковат. Подаръкът трябва да е поставен под елхата за 24 декември вечерта. Защото Коледата в Норвегия се празнува на тази дата. Там не празнуват Бъдни вечер. Втората вечер на Коледа е на 25, а третата - на 26 декември. В тези дни нищо не работи. Дори хранителните магазини са затворени. Защото всеки иска да бъде в дома със семейството си, казват норвежци без грам негодувание.

Много важен момент е облеклото в празничната вечер. Роклите на жените трябва да са задължително червени, или в подобни нюанси.

А вечерята, както навсякъде за този празник, е изобилна и разнообразна. Преди това особено внимание се обръща на масата и нейната подредба. Преобладават свещите в червено, салфетки в червено и синьо, червени покривки, червени перденци, коледни къщички, направени от канелено тесто, слепено с пудра захар и други.

Най-популярното и традиционно коледно ястие в Норвегия е така нареченото "рибе“.Това е свинско месо от най-сочната част на прасето с ребра. Предлага се по всички магазини задължително. Всъщност, това е като че ли единственото време през годината, през което норвежци ядат свинско месо. През другото време предпочитат предимно телешко месо и риба. вСвинското месо трябва да е приготвено домашно, а кожата се нарязва предварително със специален нож. Колкото по-хрупкаво е рибето, толкова по-добре. Според легендата, по-нататъшната съдба на брачните отношения зависи от степента на печене на рибето. Гарнитурите са от кисело зеле, но приготвено с малко захар, както и червено зеле, също сладникаво. Коледната норвежка трапеза е пълна и със сушена риба, приготвена по специална тайна рецепта. Празникът не минава и без печена пуйка с добавка задължително на различни ароматни сосове. Сосовете са нещото, без което те не могат.

Картофите, които са задължително варени, също са задължителна част от коледната трапеза, както и кюфтенца от риба и домашни наденички "юле полсе". Всичко е "юле“, което в превод означава коледно. Дори юле хлябове се продават, които приличат на нашите козунаци.

Всичко в магазините преди Коледа се продава в полуготов вид и задължително на промоционална цена, за да може всеки да посрещне празника подобаващо. По тези празници промоциите са в пълен ход. Никой от търговците не си помисля дори да мами и да ощетява клиентите си, защото тяхното чувство за съпричастност и състрадателност е особено силно.

Много важни за жителите на тази страна са десертите. Скандинавците особено наблягат на тях, дори когато не е празник. Обичат да пият кафе с торта и гофрети в делничните дни. Ядат сладолед по всяко време на годината, особено през зимата, без страх от простуди.

Но на Коледа традиционният десерт е сладкият ориз, приготвен с мляко и боровинков сос. Домашни торти, хрупкави медени и ванилови вафли, чинии с джинджифилови бисквитки с кридер /канела и карамфил/, изпечени с любов, винаги се поставят на коледната маса. Сред коледните лакомства има много шоколадови сладкиши, с добавка на стафиди и други сушени плодове и ядки. Такива лакомства обикновено се допълват от цветна пудра, сметана и други вкусни декорации.

И не на последно място - храна норвежците се стараят да не изхвърлят. По стара традиция трябва да си слагат в чинията точно толкова, колкото могат да изядат, а останало от топлата коледна трапеза може да се предложи отново за обяд в студен вариант. Всичките неизядени картофи, кюфтета и "полсета" се събират и се приготвя ново ястие "пити пане" или "всичко в тигана". 

И може би не напразно страната е сред най-богатите в света, защото там все още царуват здравите селски традиции и практичен разум.

И въпреки, че навън по това време на годината е доста тъмно през повечето време, светлината искри от всички посоки. Дори от известните норвежки фиорди, чиито води са дълбоки. Това е вид атракция, която привлича туристите целогодишно. Тесните заливи, в които морето буквално се слива със сушата, не замръзват никога, защото топлият Гълфстрийм е много близо. Фиордите на Норвегия са най-големите и дълбоки в света. Истинско удоволствие е да се повозиш с моторна лодка в тези дълбоки води. Но, само добре облечен, разбира се.

Въобще, Коледа в Норвегия е една прекрасна възможност да запомниш истинската пухкава зима, заобиколен от смели и сурови хора, които винаги се усмихват и поздравяват гостоприемно, сякаш си техен стар познат.



Още по темата: общо новини по темата: 143
13.12.2023 »
30.12.2022 »
24.12.2022 »
26.01.2022 »
13.01.2022 »
07.01.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: