Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колите и маските за лице са сред най-опасните и рискови продукти на пазара в ЕС
Автор: Цвети Тончева 16:04 / 01.05.2022Коментари (0)1062
©
2142 сигнала са подали през 2021 г. страните участнички към системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни нехранителни продукти Safety Gate според годишния доклад на Европейската комисия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За първи път начело в списъка с опасни продукти са автомобилите, следвани от детските играчки и "електроуреди и оборудване". Четвъртото място държат личните предпазни средства като маски за лице, в контекста на пандемията от COVID-19. Според статистиката пет са най-често съобщаваните рискове - лични наранявания, наличие на опасни химикали, пожар, задавяне вследствие на употребата и токов удар.

Докладът представя и действията, предприети от националните органи в отговор на сигналите. Предприетите действия относно моторните превозни средства представляват основно изтегляне от пазара след откриване на технически проблеми, докато при играчките действията са насочени към проверката за наличието на опасни химикали, както и батерии с бутони. Най-честите проблеми, докладвани за електрическите уреди и оборудване, са свързани с използването им под напрежение и проблеми в резултат на прегряване. В Safety Gate са събрани и общо 4 965 последващи известия, които показват, че държавите-членки следят отблизо сигналите и често предприемат последващи действия с допълнителни мерки, предприети в собствените си държави.

Докладът показва, че през 2021 г. цялостното използване на системата за бързо предупреждение е нараснало сред 30-те участващи страни (ЕС27 плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), предпазвайки потребителите от опасни продукти.

С цел подобряване на проследимостта на предлагането на опасни продукти и премахване на опасните продукти от пазара заради изместването на потреблението към платформи за онлайн пазаруване са разработени и нови инструменти за по-добра защита на потребителите, пазаруващи онлайн. В съответствие с тази цел Комисията пусна и инструмент за електронно наблюдение, наречен "уеб робот“, който ще помага на националните органи да откриват онлайн офертите на опасни продукти, сигнализирани в Safety Gate. Този инструмент ще идентифицира и автоматично изброява всяка от тези оферти, позволявайки на правоприлагащите органи да проследят доставчика и да разпоредят ефективно изтегляне на тези продукти. По този начин ще се хармонизира настоящият фрагментиран подход и ще се отговори на предизвикателствата на наблюдението на онлайн продажбите на опасни продукти.

Според Дидие Рейндерс, комисар по правосъдието "Safety Gate отново се оказа жизненоважен инструмент за предпазване на потребителите от опасни продукти. Гордея се, че непрекъснатото надграждаме и укрепваме системата. Много е важно Safety Gate да се адаптира, за да се вписва в новата потребителска среда. По този начин можем да гарантираме, че Safety Gate може да остане ефективен инструмент за единния пазар, защитавайки потребителите при всякакви обстоятелства. Той също така помогна да се гарантира, че оборудването, използвано в борбата срещу пандемията, е от най-високите стандарти."

На 30 юни 2021 г. Комисията също така представи предложение за нов регламент относно общата безопасност на продуктите, който заменя настоящата директива за обща безопасност на продуктите. Регламентът има за цел да модернизира общата рамка за безопасност на нехранителните потребителски продукти, за да запази ролята си на защитна мрежа за потребителите и да отговори на предизвикателствата за безопасността на продуктите, породени от новите продукти, свързани с технологиите, и от нарастването на онлайн продажбите.

Като има предвид сериозните търговски отношения между ЕС и САЩ и приликите между двата пазара, Европейската комисия започна неформален диалог на международно ниво относно защитата на потребителите с Комисията за безопасност на потребителските продукти на Съединените щати. Този международен диалог обхваща растежа на електронната търговия, разширяването на използването на новите технологии, глобализацията на производството и продажбите на дребно и специфичните нужди на уязвимите потребителски групи. Той е продължение на първия неформален диалог относно защитата на потребителите, проведен през март от комисар Рейндерс и председателя на Федералната търговска комисия на Съединените щати Лина Кан.

 За Safety Gate:

От 2003 г. Safety Gate позволява бърз обмен на информация между държавите-членки на ЕС/ЕИП, Обединеното кралство (Северна Ирландия) и Европейската комисия относно опасни нехранителни продукти, представляващи риск за здравето и безопасността на потребителите. Целта на системата е да могат да бъдат предприети подходящи последващи действия и продуктите да бъдат премахнати от пазара. Системата има модерен и удобен за потребителя интерфейс за улесняване на процеса на уведомяване. Страниците са преведени на всички езици на ЕС (включително галски от 2022 г.), исландски и норвежки. Компаниите производители могат да използват бизнес частта на платформата - Business Gateway, за да информират националните власти бързо и ефективно относно опасенията за сигурността по отношение на продукт, който са пуснали на пазара.

Друго действие за защита на потребителите е Обещанието за безопасност на продуктите, което определя конкретни доброволни действия на пазарите за премахване на оферти на опасни продукти от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн пазара са подписали това споразумение за сътрудничество с държавите-членки за премахване на опасни продукти от техните уебсайтове: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy и Joom. В Safety Gate e наличен и последният доклад за напредъка на обещанието за безопасност на продукта.

О








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: