Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Космически кораб се взриви по време на изпитателен полет над пустинята "Мохаве"
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 01.11.2014Коментари (1)768
©
Космическият кораб SpaceShipTwo на компанията "Върджин галактик" се е взривил по време на изпитателен полет над пустинята Мохаве в Калифорния. Инцидентът е станал в петък. Корабът се е взривил непосредствено след отделянето си от ракетата и след като са заработили двигателите му. Единият от пилотите е загинал, па другият е успял да катапултира, но е в тежко състояние.

"Върджин галактик" разработва космически кораби, които могат да извеждат туристи в Космоса и взривяването на SpaceShipTwo е сериозен удар по амбициите на компанията, коментират световните новинарски агенции.

От "Върджин галактик" съобщиха, че 6 минути след началото на полета корабът SpaceShipTwo е изпаднал в "сериозна аномална ситуация, довела до загубата му". Собственикът на Върджин Ричард Брансън отпътува за мястото на инцидента, съобщи самият той в Туитър профила си.

"Днес беше труден ден. Ще съдействаме на разследването, за да разберем какво се е случило. Бъдещето се определя от много трудни дни като днешния, но ние вярваме, че го дължим на хората, които са летели на този кораб, както и на хората, работили неуморно, за да станат реалност тези космически средства. Ще продължим напред, каквото и да ни струва това", каза изпълнителният директор на "Върджин галактик" Джордж Уайтсайдс.

Фотографът Кен Браун съобщава, че машината е избухнала във въздуха след запалването на двигателя и е засипала пустинята с отломки. Това е бизнес, в който доверието е всичко, коментира Би Би Си. Над 800 души са платили билети или са внесли депозити за 15-минутния полет с този кораб, струващ 250 000 долара. Сред тях са Брад Пит и Анджелина Джоли, Том Ханкс, Кейти Пери, Стивън Хокинг, Леонадро Ди Каприо.

Космическият кораб е базиран на прототипа SpaceShipOne, който е разработен преди 10 години като първия частен пилотиран кораб за космически туризъм. Петъчният изпитателен полет е първи от януари насам. През май "Върджин галактик" и компанията разработчик "Скейлд Композитс" обявиха, че работят върху алтернативно гориво на основата на пластмаса за хибридния ракетен двигател на кораба.

Националната космическа агенция на САЩ изрази съболезнования във връзка със смъртта на пилота. "От името на НАСА поднасям дълбоките си съболезнования на семейството на загиналия при днешната катастрофа на SpaceShipTwo пилот. Молим се за бързото възстановяване на втория пилот", се казва в разпространеното от директора на агенцията Чарлз Болдън изявление.

Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента.

Взривяването на SpaceShipTwo е втори подобен инцидент в рамките на една седмица, след като във вторник се взриви безпилотният кораб "Антарес", който трябваше да достави товар с храни и техника на Международната космическа станция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Американците щат не щат,ще трябва да работят съвместно с рашките,щото много често взеха да им гърмят ракетите нещо напоследък и май няма с какво да пращат астронавти и товари в космоса.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: