Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията
Автор: Екип Varna24.bg 21:24 / 09.09.2022Коментари (0)804
©
Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена на живо. Тя беше записана в Бъкингамския дворец малко по-рано днес и идва часове след кончината на неговата майка Кралица Елизабет Втора. 

"Говоря пред вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрената признателност, която всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример за нас". С тези думи се обърна към британския народ крал Чарлз III.  

"Тя направи жертви в името на дълга. Това обещание за доживотна служба днес подновявам пред всички вас. Наред с личната скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70 години, в които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации. През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща – независимо дали е кратък или дълъг нейният живот, да бъде в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот", подчерта кралят.

"Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот", продължи новият монарх. 

Той подчерта, че очаква "любящата помощ  на съпругата си Камила". Крал Чарлз съобщи, че синът му Уилям ще стане принц на Уелс. В речта си той спомена и другия си син - Хари, като заяви: "Изразявам любовта си към принц Хари и Меган, които продължават да градят живота си извън океана".

"След малко повече от седмица ще се съберем като нация, като Британска общност и наистина глобална общност, за да погребем моята любима майка. В скръбта си нека помним и черпим сили от светлината на нейния пример. От името на цялото ми семейство мога само да изкажа най-искрени и сърдечни благодарности за вашите съболезнования и подкрепа. Те означават повече за мен, отколкото мога да изразя", каза още крал Чарлз.

Той завърши обръщението си с думите: "И на моята скъпа майка - когато започваш последното си голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа следното: Благодаря ти".  

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Новият британски монарх е призван да изпълнява кралските си задължения след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст.

Съветът по присъединяването, церемониалното събрание за официалното провъзгласяване на новия крал, се очаква да се проведе в събота. На него Чарлз ще бъде официално посочен като новия монарх от група високопоставени благородници.

Междувременно бе съобщено, че е започнала и подготовката за погребението на кралица Елизабет Втора.



Още по темата: общо новини по темата: 146
31.01.2024 »
08.09.2023 »
04.09.2023 »
30.05.2023 »
26.05.2023 »
02.05.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: