Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кралица Елизабет II ще бъде погребана днес в Уиндзор
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 19.09.2022Коментари (0)484
©
Кралица Елизабет II ще бъде погребана в понеделник в 19,30 ч. местно време (21,30 ч. по Гринуич) на частна церемония в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор в западните покрайнини на Лондон, след държавно погребение в понеделник сутринта, информира news.co.uk.

Държавното погребение, първото след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 г., ще се състои в понеделник в 12.00 ч. в Уестминстърското абатство в присъствието на повече от 2000 гости, сред които стотици чуждестранни високопоставени гости и короновани глави.

Вратите на Уестминстър Хол ще бъдат затворени за посетители в 06:30 ч., за да бъде подготвен ковчегът на кралицата за пренасяне в Уестминстърското абатство, а в 08:00 ч. абатството ще отвори врати за гостите на погребението.

Процесия ще съпроводи ковчега от Уестминстър Хол до абатството. Шествието ще отнеме по-малко от 10 минути, а по маршрута ще се движат членове на Кралския флот и Кралската морска пехота. Ще присъстват около 200 музиканти, включително музиканти и барабанисти от шотландските и ирландските полкове. След кортежа ще вървят крал Чарлз III и членове на кралското семейство.

На погребението ще говорят министър-председателят Лиз Тръс и Патриша Скотланд, генерален секретар на Британската общност. Архиепископът на Кентърбъри, преосвещеният Джъстин Уелби, ще произнесе проповедта.

След "Последния пост" - почит към загиналите военнослужещи и жени от британската армия" - около 13,55 ч. ще има минута мълчание в знак на почит.

След погребението ковчегът ще бъде пренесен с процесия през британската столица до арката Уелингтън на ъгъла на Хайд парк, където ще бъде прехвърлен на катафалка.

Катафалката ще отведе ковчега до Уиндзор, до параклиса "Сейнт Джордж", по "Дългата алея" - впечатляваща алея, която пресича имението до замъка, а церемонията след това ще бъде предавана на живо.

В 17:00 ч. в параклиса ще се състои религиозна служба, на която ще присъстват повече от 800 души, а времето преди погребението ще бъде запазено за близките членове на семейството, без фотографи и камери.

Бижутерът ще свали императорската държавна корона, земното кълбо и скиптъра, които се намират над ковчега, и ще ги постави на олтара.

Ковчегът на кралицата ще бъде положен в параклиса на крал Джордж VI - пристройка към главния параклис, в който се съхраняват бащата и майката на кралицата и прахът на сестра ѝ принцеса Маргарет.

 

Архиепископът на Кентърбъри ще произнесе благословията, която ще бъде последвана от химна "God Save The King".

Ковчегът на принц Филип, който в момента се намира в кралския замък, ще бъде пренесен в параклиса до този на кралицата.

На погребението ще присъстват президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Ще присъстват също турският президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилският президент Жаир Болсонаро, японският император Нарухито за първото си пътуване в чужбина след възкачването си на трона през 2019 г. и дори саудитският принц Мохамед бин Салман.

Поканени са много короновани глави, като принцът на Монако Алберт, испанският крал Фелипе VI, както и неговият баща Хуан Карлос I, който абдикира през 2014 г. и сега живее в изгнание в Обединените арабски емирства.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години управление.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: