Кристалина Георгиева: Гответе се за множество инфлационни шокове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
21:41 / 19.05.2022
814
Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви днес, че икономическите и финансови ръководители трябва да се подготвят за борба с множество фази на инфлационен натиск. Тя каза това пред "Ройтерс" извън официалната програма на двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-7 в Кьонигсвинтер, потънало в зеленина предградие на Бон.

"Все по-трудно става за централните банки да взимат мерки за понижаване на инфлацията, без да предизвикват рецесия в резултат на скока на цените на енергията и храните, породен от войната в Украйна, китайската стратегия за "нулев ковид" и необходимостта от реорганизация на веригите за доставки, за да станат по-устойчиви", заяви Георгиева.

"Мисля, че трябва да започнем да свикваме с факта, че това може да не е последният шок", допълни тя, като обясни, че е спряла да гледа на инфлацията като на "преходна" след началото на вълната от Омикрон в края на миналата година. Георгиева посочи още, че започва да става по-оптимистична за постигане на споразумение на Г-7 за финансиране на бюджета на Украйна, което да помогне на страната да избегне хиперинфлация.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).