Критична е обстановката с превзетата от мигранти гара в Белград

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
13:36 / 17.01.2017
3122
Централната гара в сръбската столица Белград е напълно превзета от премръзнали, изгладнели и мръсни мигранти, пишат световните медии, информира БНР. Около 8 000 мигранти се опитват да оцелеят при изключително ниските температури. 

Огромната част от тях са на възраст около 18 години, но има и деца на 7-8 години. Те се опитват да се затоплят, палейки огньове с каквото намерят около гарата. От международната хуманитарна организация "Лекари без граници" предупредиха, че Белград може да се превърне в новото "Кале" за мигранти в Европа.

Мигрантите отказват да бъдат настанени в центровете от страх да не бъдат депортирани. Лекари от организацията са видели измръзвания и изгаряния от вдишване на отровен дим, тъй като хората палят всичко, което намерят, за да може да се сгреят.

Ситуацията в Белград е доста сериозна, но властите там не предприемат насилствено прибиране на хората. Каквото зависи от мисията на "Лекари без граници" в Бeлград, те ще го направят. В момента бежанският поток се е концентрирал от няколко държави в Сърбия, там има ескалация на проблема, а и затворените граници, каза в "Хоризонт до обед" д-р Иван Панов, кардиолог, част от международния екип на хуманитарната организация "Лекари без граници" и посочи: 

"Там, където възникне кризисна ситуация и където местната власт не е в пълна готовност да окаже съдействие, "Лекари без граници" го правят относително бързо - събират международен медицински екип, има и хора с логистични функции в тези екипи. Един такъв екип се подготвя за максимум седмица-две, след което може да се стартира работа, както стана и в България, когато беше кризисната ситуация - 2013-та година през есента и зимата".

Виж коментарите (9)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).