Кризата в Румъния се задълбочава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:31 / 04.02.2017
1495
Продължават протестите в Румъния срещу решението на правителството да декриминализира престъпления по служба, от които са настъпили щети, по-малки от 44 500 евро. Кабинетът на Сорин Гриндяну прокара измененията в наказателните закони, без да бъдат гласувани в парламента.

В петък вечерта над 40 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ на вече традиционния митинг с искане за отмяна поправките и за оставка на кабинета. Протестът беше по-малоброен в сравнение с предходните дни, но за неделя е насрочен нов и се очакват 200 000 души.

Протести има и в цяла Румъния. Хиляди хора излязоха в Тимишоара, Галац, Яш, Сибиу, Клуж с искания за отмяна на промените.

Исканията бяха подкрепени от Деморатичния съюз на унгарците в Румъния - парламентарна партия, която има 21 депутати и 9 сенатори. Румънската православна църква също се обяви против законодателните изменения.

Президентът Клаус Йоханис окачестви действията на правителството като връщане назад и обяви, че ще инициира референдум за измененията в наказателните закони. От своя страна премиерът Гриндяну, който е от Социалдемократическата партия, обяви, че не възнамерява да подава оставка и няма да оттегли промените.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...
Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банка...
Един загинал и шестима ранени при стрелба в предградие на Париж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).