Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Къде отиват милиардите от ваксините на BioNTech?
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 02.12.2021Коментари (1)1059
©
Угур Шахин и Йозлем Тюреджи
Пандемията нанесе огромни икономически щети на много градове по света. В германския Майнц се случи точно обратното: той забогатя точно по време на пандемията. Или по-точно - благодарение на борбата срещу нея. Сега градът на Рейн може да се превърне в един от световните научни и медицински центрове в областта на онкологията, вирусологията и геронтологията, предава "Deutsche Welle".

Невероятният успех на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява благодарение на Йохан Гутенберг и неговото откритие - книгопечатането. В дните на глобализираната икономика новият разцвет на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната фирма BioNTech, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен гигант Pfizer сключи стратегическо сътрудничество с BioNTech, организира широкомащабна трета фаза на клиничните изпитания на ваксината, подготви документацията за регистрирането u в САЩ и ЕС, а в самия край на 2020 г. предостави и производствени мощности, за да може тя бързо да бъде пусната на пазара. Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните кампании по света. Тя се оказа много ефективна, а и достъпна. Защото фирмите-партньори съумяха в много кратък срок рязко да увеличат производствените количества. Така за по-малко от година двете компании реализираха многомилиардни печалби, а едновременно с тях към три германски града потекоха и огромни постъпления от данъци.

Как град Майнц изведнъж забогатя

Само през първите девет месеца на годината фирмата BioNTech е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от много години насам градът ще приключи годината с плюс. Вместо очаквания минус от 36 милиона евро, Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми.

Компанията BioNTech бе създадена през 2008 г. с намерение да разработи нови методи за лечение на рака - въз основа на РНК-технологиите. В борбата срещу Ковид-19 тя доказа своята ефективност, а от нея се очаква и пробив по основното u направление - борбата срещу онкологичните заболявания. Едновременно с това се работи и по създаването на ваксина срещу маларията. От всичко това се очакват значителни нови постъпления в хазната на Майнц.

В какво инвестира Угур Шахин?

Благодарение на неочаквания прилив на данъчни постъпления в Майнц, който има около 220 000 жители, се очертава строителен и инвестиционен бум. Управителят и съсобственик на BioNTech Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 г. компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. "Там ще построим нови лаборатории и офиси“, съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц BioNTech има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

"Във времената на пандемията BioNTech превърна Майнц в световна аптека“, радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му амбиция е да го превърне в "глобален технологичен център в областта на онкологията и геронтологията“. "Благодарение на световния успех на BioNTech, нашият град получи шанс, какъвто идва само веднъж на столетие“, казва Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен. И други градове извличат ползи от печалбите на BioNTech Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните постъпления от BioNTech са толкова значителни, в бъдеще Райланд-Пфалц явно няма да бъде вече регион, дотиран от федералния бюджет на Германия, а сам ще се превърне в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от печалбите на BioNTech ползи извличат и още два германски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на BioNTech. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си поставили в Марбург, е да достигнат производство на 1 милиард дози годишно. "Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече“, казва проф. Угур Шахин.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Помнете..този който измисли лек за рак,ще е най-богатия някога живял на тази земя...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: