Лидерите от Г-20 се събират в Анталия след терора в Париж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:07 / 15.11.2015
1040
Лидерите от Г-20 се събират днес в курортния турски град Анталия след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, отнели живота на 129 души, предаде "Ройтерс". Въпреки че по план държавните глави и правителствените ръководители трябваше да обсъждат най-вече актуалните икономически проблеми, очаква се фокусът на разговорите да е върху борбата с тероризма.

Срещата, която ще се проведе в неделя и понеделник, е само на 500 км. от Сирия, където продължаващата 4 години и половина гражданска война спомогна за превръщането на "Ислямска държава" в заплаха за световната сигурност и доведе до най-голямата имигрантска вълна в Европа след Втората световна война.

Макар фокусът на разговорите да е насочен основно върху въпроси като повишаване растежа на световната икономика, решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвените проценти непроменени и ребалансирането на икономиката на Китай, световните лидери ще обсъдят борбата с тероризма и мигрантската криза.

След събитията в Париж турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова лидерите на 20-те най-развити икономики света да обърнат специално внимание на борбата срещу тероризма. Той заяви, че атаките във френската столица са показали, че времето за думи е изчерпано и е време за действия.

Френският президент Франсоа Оланд отмени участието си в срещата, но заяви, че Франция ще бъде представена в Анталия от министъра на външните работи и министъра на финансите.

Срещата в Анталия идва две седмици, след като руски самолет се разби на египетския полуостров Синай с 224 души на борда. Местен филиал на "Ислямска държава" пое отговорност за инцидента, но все още няма официално потвърждение, че катастрофата е следствие на терористична атака.

Лидерите на Г-20 ще се съберат в Анталия и месец, след като атентат в турската столица Анкара отне живота на над 100 души. Смята се, че зад инцидента стоят двама атентатори-самоубийци от "Ислямска държава".

Този път руският президент Владимир Путин няма да е изолиран като на миналогодишната среща в Бризбейн, Австралия, стана ясно от съобщенията на висши чиновници от САЩ. Официална среща между Путин и американския държавен глава Барак Обама не се предвижда, стана ясно тази седмица от съобщение на Белия дом.


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
11.05.2016 Българската граница се оказала непристъпна за лидер на терористи
02.04.2016 Салах Абдеслам доброволно пощадил парижани по време на атентатите от 13
ноември
12.03.2016 България предлага морските си курорти на туристите, търсещи сигурност
28.02.2016 Заловиха още един заподозрян за атаките в Париж
24.02.2016 Атентаторът Салах Абдеслам беше зарязан от годеницата си в ефир
19.02.2016 Шефът на Европол: Подготвят атентат по-голям от този в Париж
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).