Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ликвидираха влиятелен наркобос заради жена му
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 13.09.2022Коментари (0)1244
©
Лидерът на черногорския мафиотски Шкалярски клан Йован Вукотич бе застрелян на  в Истанбул. Убийството се е случило на 8 септември. Както е известно, Шкалярският клан контролира търговията с наркотици на територията на Западните Балкани. Основният им бизнес е контрабанда на кокаин, като йерархичното разделение в клана, финансовата им мощ, корупционна мрежа и престъпни дейности са точно очертани.

Дрога за 300 млн. евро е в основата на ликвидацията на най-известния и влиятелен наркобос в Черна гора. Изчезнала пратка от 200 кг кокаин коства живота на топмафиота, който преди това оцеля в два атентата. Водачът на страховития Шкалярски клан е застрелян с няколко куршума на кръстовище в Истанбул.

Към колата на Йован се приближава мотоциклет с двама души на него. От близко разстояние го екзекутират с пистолет. Изпразват целия пълнител в тялото му. На седалката до Вукотич е бременната му съпруга Деяне Живкович. Отзад е малолетната им дъщеря. Двете остават невредими след показното убийство.

Оказва се, че именно нежната половинка на мафиота носи основната вина за гибелта му. Йован е дълбоко покрит в турския мегаполис, но не и жена му. Тя го раздава безгрижно и почти всеки уикенд е на шопинг в известните молове. Палачите на Йован почват да я следят и така се добират до него. В джобовете на якето му турските полицаи намират фалшив македонски паспорт с негова снимка и имена Георги Андонов. Проверка на отпечатъците му разкрива, че става дума за прочутия черногорски престъпник Йован Вукотич, обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, пише "България днес".

Според оперативна информация членове и съдружници на мафиотската групировка пренасят кокаин на територията на Белгия, Швеция, Холандия, Испания и Италия, разказва "Параграф 22".

Известният "капитан" от шкалярския клан Далибор Джурич например беше разстрелян през 2016 г. от снайперист, докато се разхождал в двора на затвора Спуж, където излежаваше присъда от октомври 2014 година. Покушението беше част от серията убийства, извършени след 2002 г., като в основата на гангстерската война между которските кланове бе изчезването на пратка от 300 кг кокаин. Следите на дрогата, собственост на черногорската мафия, се загубиха във Валенсия, след което в Черна гора стана страшно. А древният адриатически град Котор, включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство, се сдоби и с прозвището Черногорската Сицилия. Причината - извършените над 40 поръчкови убийства на членове на двата най-големи престъпни клана в страната.

През 2015 г. черногорската полиция съвсем случайно попадна в Котор на монтирана система за видеонаблюдение, която обаче не е била на тамошното МВР, а е била инсталирана от которските мафиоти. Правителството изпрати в Котор специално антитерористично звено, което разкри, че освен системата за видеонаблюдение бандитите разполагали и с информатори в полицията. Един от шефовете й, Златко Самарджич, беше арестуван за корупция и изтичане на информация към Кавачкия клан. 

Свои хора в силовите структури имат и шкалярите. През декември 2016 г. например Йован Йованович успя да избяга от полицейския участък в Котор  с помощта на полицая Милия Бюджишич, който го придружавал до тоалетната.  През януари 2017 г. пък стана известно, че инспектор Далиборка Делич от дирекцията за международно полицейско сътрудничество в Черна гора възпрепятствала поредица от разследвания срещу которската мафия. Беше установено че тя не придвижила ДНК проби в 427 случая, засягащи престъпления на которските бандити. Разкритията доведоха до трусове в полицията в Котор, които продължават до началото на 2018 г. с поредица от смени на висши полицейски ръководители  по подозрение в корупция.

На 11 септември 2018 г. Вукотич беше арестуван в курорт в Анталия, с фалшив македонски паспорт на името на Георги Андонов. След това Вукотич беше бързо депортиран в Сърбия, където беше осъден на 15 месеца затвор за притежаване на фалшиви документи. На заседанието той призна, че е фалшифицирал документа за пътуване и обясни че го е направил, защото е бил в синия списък за издирвани лица на Черна гора. Тогава Вукотич предложи да плати гаранция в размер на 250 000 евро, за да го пуснат, но съдът отхвърли предложението.

След като излежа присъдата си в Сърбия, Апелативният съд в Белград го екстрадира от Сърбия в Черна гора, която го издирваше за притежание на оръжие и опит за убийство.

Вукотич пое ръководство на мафиотския клан след убийството на неговия кръстник Игор Дедович в Атина на 19 януари 2020 година. Същата година, през ноември и декември пък бяха ликвидирани и лидерите на клана "Кавач", като убийствата им бяха приписани на Вукотич, който ги поръчал по мобилния си телефон от затвора с помощта на приложение за криптиране  Sky ECC.

Оперативната информация сочи, че шкалярският клан си сътрудничи тясно с пет организирани престъпни групи от Черна гора и региона, чиито лидери са Лука Бойович, Филип Корач, Саша Борета, Йово Джурович и Милан Вуйович. В полицейските досиета са регистрирани над 200 членове на клана, като в този списък има и десетки жени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: