Македонският "Вечер" сее паника: Протестиращите са си приготвили оръжие!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:51 / 17.05.2015
1755
Часове преди началото на големия протест в Скопие, с който македонците се заканват, че ще свалят от власт премиера Никола Груевски, напрежението се покачва.

Местната власт се опитва с различни трикове да предотврати събирането на големи тълпи от хора. Най-малко 5000 души са заявили, че ще участват в събитието. От България също ще пристигнат хора, подкрепящи каузата.

Рано сутринта общината обяви, че прави промени в движението на градския транспорт. Затворени са и някои улици. Внезапно започнаха и ремонти по улиците в центъра, които допълнително усложняват обстановката.

Началото на протеста е от 14 ч. българско време.

Планирано е 4 лъча с демонстранти ще тръгнат от различни точки към центъра на града. До този момент полицията изолираше протестиращите от сградите на властта в центъра, а в началото на месеца се стигна и до сблъсъци.

От рано сутринта в столицата има засилено полицейско присъствие, служители непрекъснато извършват и проверка на документите.

Междувременно лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев съобщи, че в неговата партия има около 2000 души, които тренират карате и кикбокс. 

Някои медии изтълкуваха това като признание, че партията разполага с групи за насилие и провокации, които ще предизвикат проблеми на протеста. Те дори твърдят, че в тези групи са събрани хора с криминални прояви.

"Известно е, че са мобилизирани групи от запалянковци, близки до СДСМ, а на помощ са повикани и хора, дебело подплатено от Соросовата фондация, която има опит в правенето на насилствени протести и създаване на хаос. Говори се, че някои структури на СДСМ са си набавили и огнестрелно оръжие, което не е изключено да бъде употребено", пише македонският вестник "Вечер".

В същото време протестът се наблюдава внимателно от международни анализатори. Смята се, че днес ще се реши съдбата на Македония - дали да продължава по досегашния път или да тръгне към демократизация и европейска интеграция.



Източник: Блиц

Виж коментарите (1)

Още по темата (13):
19.05.2015 Божидар Димитров: Македония е "изкуствен политически проект", чието бъдеще е под въпрос
17.05.2015 Десетки хиляди в Скопие: Груйо, отивай си!
17.05.2015 Велизар Енчев нахока btv за превода от македонски
14.05.2015 Ген. Михов: Няма смисъл армията да е на границата с Македония
14.05.2015 Каракачанов: Опасността от разпадането на Македония е видима
13.05.2015 Борисов: Военните са на границата, подготвят си точки, ако нещата в Македония отидат на зле
Още новини от Международни новини:
На това място има добри условия за ходене на море с пясъчни плажо...
Журналист: Путин не се е разделил с риториката и лъжите си
Обещават на проститутки от България и Румъния, че ще изкарват по ...
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Главчев: Няма да има никакви наказания за позицията на представит...
Румен Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).