Мария Габриел: Едва 54 процента от европейските граждани притежават основни цифрови умения

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:12 / 18.04.2023
1117
Сътрудничеството и инвестициите са ключови за бъдещето на цифровото образование в Европа. 20 милиона да са специалистите в областта на цифровите технологии е амбицията ни до 2030 г. Към момента, едва 54% от европейските граждани притежават основни цифрови умения. Това е позицията на българския еврокомисар Мария Габриел относно подобряването на цифровите умения в сферата на образованието, информира пресцентърът на ЕК в София.

Габриел представи на пресконференция в Страсбург пакет от препоръки към държавите членки на ЕС за подобряване на обучението в тази сфера.  Препоръките ще поставят фокус върху ключовите фактори, допринасящи за успеха на цифровото образование в класните стаи и начините за подобряване на цифровите умения на преподаватели и ученици.

"80% от хората в активна възраст да имат основни цифрови умения и 20 милиона да са специалистите в областта на цифровите технологии е амбицията ни до 2030 г. Към момента, едва 54% от европейските граждани притежават основни цифрови умения. С новия пакет от препоръки за подобряване на цифровите умения целим да подпомогнем преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени държавите членки в сферата на цифровото образование. Ключови за това са инвестициите, инфраструктурата и обучението", заяви Мария Габриел.

Препоръките са част от водещата инициатива на българския еврокомисар – Плана за действие в областта на цифровото образование и са ключови за изграждането на европейското образователно пространство до 2025 г.

Целта е да подпомогнат достъпа на европейските граждани до висококачествено и приобщаващо цифровото образование и обучение.

Двете препоръки са изготвени въз основа на консултации и структурни диалози, проведени с всички държави членки през 2022 г. Те ще допринесат за създаването на високоефективна цифрова екосистема, включваща инфраструктура, оборудване и съдържание и подкрепят цифровите умения и компетентности на преподавателите и учениците.

Тези два приоритета изискват добра координация и сътрудничество на местно, национално и европейско равнище.

"Представените днес препоръки са основата и двигателя на съвместната ни работа с държавите членки, с преподаватели, ученици и образователни институции за осигуряването на висококачествено и достъпно цифрово образование и обучение. През следващите месеци ще създадем експертна група на високо равнище с представители от всички държави членки, която да подпомогне успешното изпълнение на препоръките", заключи комисар Габриел.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).