Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Меркел призова България и Северна Македония да изгладят противоречията си
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 10.11.2020Коментари (0)1095
©
Германският канцлер Ангела Меркел призова България и Северна Македония да  разрешат противоречията си по пътя на Скопие към Европейския съюз. Това стана след първата среща на четири очи между Бойко Борисов и Зоран Заев след дипломатическите искри около общата история. Двамата лидери се срещнаха за съвместното председателство на Берлинския процес, чиято основна цел е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

"Трябва да се разберете един с друг, не го забравяйте. Много е важно", заяви Меркел.

В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес бяха подписани декларации за Общия регионален пазар и за Зеления дневен ред. Двата документа се оценяват като сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес.

"Всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. – това дава възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали", каза премиерът Бойко Борисов.

"Зеленият дневен ред допълнително ще донесе нов икономически тласък и ще помогне за интеграцията на региона в политиките на Европейския съюз", заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС, предават от пресцентъра на МС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, предават още от пресслужбата на МС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

"Има много символика в Съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“, заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес.

Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

"Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона“, отбеляза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Акцент в изказването на премиера беше, че днешният форум също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.

"Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие са обединили усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, постави фокус в изказването си Борисов.

"За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите“, отбеляза Борисов. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото чрез нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. "Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

 

Борисов изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: