Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Meta отбеляза края на една ера! Компанията изгуби важен човек
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 02.06.2022Коментари (0)569
Главният оперативен директор на Meta Шерил Сандбърг, чието съдружие с главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг задвижи растежа на най-голямата социална мрежа в света, напуска компанията след 14 години, съобщава Ройтерс.

Съобщението за оттеглянето на втория най-важен човек в компанията след Марк Зукърбърг, понижи акциите на компанията с 4%, но до края на борсовия ден те отново върнаха стойността си.

"Когато поех тази работа през 2008 г., се надявах да бъда в тази роля пет години. Четиринадесет години по-късно е време да напиша следващата глава от живота си“, казва тя.

Главният директор по растежа Хавиер Оливан ще поеме поста главен оперативен директор, каза Зукърбърг в отделна публикация във Facebook. Оливан работи в Meta повече от 14 години и е ръководил екипи, работещи с Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Напускането на Сандбърг бележи края на една ера за Meta, която измества фокуса към хардуерните продукти и "метавселената“ след години на скандали относно злоупотреби с поверителността и разпространението на конспиративно съдържание на корпоративните платформи.

Зукърбърг припомни, че през 2008 г., когато я е наел на работа, той е бил само на 23 години и не е знаел нищо за управлението на компаниите. Сандбърг е била на 38 години и е имала кариера в престижни организации, от Световната банка до консултантската група "Маккинси". Тя е преминала и през американското финансово министерство като директорка на човешките ресурси там, а също и през Google като заместник-президент, натоварен с продажбите за чужбина и с оперативните дейности.

"Шерил замисли архитектурата на нашите рекламни дейности, набра невероятни хора, оформи нашата предприемаческа култура и ме научи как да ръководя фирма. Тя създаде възможности за милиони хора по света и до голяма част благодарение на нея Meta стана компанията, която е днес", коментира в профила си във Facebook Зукърбърг.

След като се наложи като главна социална мрежа в света през първото десетилетие на 21-и век, социалната мрежа Фейсбук се разшири и до други дейности, като придоби и приложенията WhatsApp и Instagram, за да стане незаменим фактор. В края на 2021 г. основателят й прекръсти компанията Facebook на Meta, за да бележи обрат към метавселената.

Но икономическият модел на компанията, основан на широкомащабната целенасочена реклама и същевременно много "жаден" за лични данни, породи критики и полемика от 2016 г. Властите на много страни обвиняват компанията, че злоупотребява с доминираща позиция подобно на Google.

"Дебатът около социалните мрежи няма вече нищо общо с началото на компанията. Да кажа, че винаги е било лесно, би било ефимизъм. Но е нормално да е трудно. Нашите продукти имат огромно влияние и следователно ние имаме отговорността да ги замисляме по начин, който защитава личния живот и сигурността на хората", казва Сандбърг в дълго послание, в което припомня важните етапи от продължилата 15 години своя кариера в компанията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: