Международен ден за опазване на биологичното разнообразие се отбелязва днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 29.12.2009
809
29 декември е обявен от Програмата на ООН за опазване на околната среда (UNEP) и от Секретариата на Конвенцията за биологичното разнообразие за Международен ден за опазване на биологичното разнообразие, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Терминът "биологично разнообразие" означава многообразие между живите организми от всички източници, включително сухоземни, морски и други водни екосистеми и екологичните комплекси, към които принадлежат, т.е. разнообразие в рамките на отделния вид, между видовете и в екосистемите.

Конвенцията на Обединените нации за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и влиза в сила през декември 1993 г. Република България ратифицира конвенцията през февруари 1996 г. и става равноправен член на Конвенцията по биологично разнообразие. България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа, представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие с резолюция на Генералната асамблея на Обединените нации. Водеща тема ще бъде „Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот". Световната общественост се обединява около Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, за да го съхрани и устойчиво и разумно да използва неговите компоненти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).