Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Mеждународни организации изпратиха спешен призив до Мария Габриел, свързан със закона за авторското право у нас
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 08.09.2023Коментари (0)597
©
Гади Орон - генерален директор на CISAC (Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори), Сесил Депрингр - генерален секретар SAA (Асоциацията на европейските организации за колективно управление, представляващи автори на аудиовизуални произведения) и Вероник Деброс – управител на GESAC (Европейска група от дружества на автори и композитори) изпратиха спешен призив до Мария Габриел за качествено въвеждане на съответното законодателство за авторските права в България в съответствие с нормите на ЕС и най-добрите международни практики.

В писмото се посочва, че настоящите законодателни предложения, изготвени от Министерството на културата и вече внесени в Народното събрание, не решават по подходящ начин ключови въпроси, въпреки многократните предложения за подобрения на международните организации и на българските им партньори.

Писмото до българския вицепремиер идва ден след като беше гласуван Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, внесен от Министерски съвет на 13 април 2023 г. Законопроектът мина вчера на първо четене в комисията. Против гласуваха сам от "Възраждане", като единодушно бе решено между първо и второ четене отново да има широка дискусия по нормативните текстове между всички заинтересовани страни.

В писмото до Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, международните организации, представляващи автори на аудиовизията и композитори, призовават за реакция и подкрепа във връзка с транспонирането на европейските директиви 2019/789 и 2019/790. Международната авторска-правна общност се обръща към Мария Габриел да подкрепи българските авторите в постигането на солидна и работеща уредба на авторското право в България в съответствие с европейската и международна рамка.

В писмото се подчертава приносът на Мария Габриел за приемането на европейските актове, като голяма победа в резултат от усилията и ангажираността й като комисар, отговарящ за цифровия дневен ред по това време и по време на мандата й като комисар по иновациите, културата, образованието и младежта.

Към момента България е една от двете държави, които не са транспонирали двете директиви 2019/789 и 2019/790 в своето национално законодателство. Писмото посочва, че въпреки забавената възможност на авторите да се възползват от предимствата на тази нова европейска правна рамка, то забавянето може да се използва стратегически за по-правилно и внимателно решение по въпросите, притесняващи авторите. Както и като шанс същевременно да се отстранят някои трайни правни неясноти, които съществуват в българския Закон за авторското право и сродните му права.

Вижте по-долу пълния текст за писмото до Мария Габриел.

Уважаема г-жо Габриел,

Спешен призив за въвеждане на съответното законодателство за авторските права в България в съответствие с нормите на ЕС и най-добрите международни практики

Първо, позволете ни да Ви поздравим за назначаването ви за Министър на външните работи и да Ви пожелаем успешен мандат. Културният и творчески сектор в България, както във всяка друга страна, се нуждае от силни министри, които да ги защитават и представляват в правителствата, създавайки подходящи условия за разцвета на културните и творческите дейности, които биха допринесли за икономиката и културния живот на страната, както и ЕС. Пишем Ви, за да привлечем Вашето внимание към важен и спешен въпрос, свързан с българското транспониране на европейските директиви за авторското право, чието приемане признаваме като голяма победа в резултат от Вашите усилия и ангажираност като комисар, отговарящ за цифровия дневен ред по това време и по време на мандата Ви като комисар, отговарящ за иновациите, културата, образованието и младежта.

Чрез нашите организации ние представляваме повече от 5 000 000 автори в целия свят и над 1 000 000 автори в Европа. МУЗИКАУТОР и ФИЛМАУТОР са наши членове и партньори на национално ниво, осигуряващи защитата и на българската, и на международната авторска общност.

Авторите са в центъра на творческия процес. Обаче, възможността те да получават справедливо и подходящо възнаграждение за използването на техните творчески произведения се основава на, от една страна, защитаващи ги авторскоправни закони, позволяващи им да поддържат своята съзидателна работа - което на свой ред влияе върху нашата колективна култура и върху обществото като цяло. A от друга страна - на колективното упражняване на авторските им права спрямо мощни медийни компании и технологични гиганти. Ето защо ясното и точното транспониране на последните Директиви на ЕС 2019/789 и 2019/790, което има за цел да отговори на възникващите въпроси поради новите технологии и бъдещия цифров медиен пейзаж, е от ключово значение за европейските и международните, в това число - българските, автори.

Понастоящем България е една от двете държави, които не са транспонирали горепосочените директиви в своето национално законодателство. Въпреки че това забавяне пречи на авторите да се възползват от предимствата на тази нова европейска правна рамка, забавянето може да се използва и като стратегическа възможност за по-правилно и внимателно решение по въпросите, притесняващи авторите, като същевременно се отстранят някои трайни правни неясноти, които съществуват в българския Закон за авторското право и сродните му права. Приемането на такъв национален закон с подкрепата на сегашното коалиционно правителство днес е възможно и повече от необходимо.

Бихме искали да отбележим три открояващи се въпроса, които изискват политическа воля за съблюдаване на европейските и международни правила в процеса на текущото национално транспониране и за доброто функциониране на правната уредба на авторско право в България:

1- Прилагане на Директивата за онлайн излъчване (Директива SatCab II) по начин i) осигуряващ подходящо възнаграждение на всички автори чрез въвеждане на задължително колективно управление за разпространителите на сигнал в процеса на "прякото въвеждане (direct injection)“, както е направено в мнозинството държави-членки на ЕС; и ii) даващ възможност за задължително колективно управление на правата за препредаване, изисквани от директивата за авторите на аудио-визуални произведения, така че те също да могат да получават своето възнаграждение директно от ползвателите.

2- Осигуряване на справедливо обезщетение на авторите от изключението за частно копиране чрез прекратяване на текущото неспазване на правото на ЕС от страна на България (помните процедурите за нарушения, вече образувани от Европейската комисия срещу България по време на Вашия мандат).

3- Реформиране на механизма за определяне на тарифите, по-специално процедурата пред националната комисия, отговаряща за одобряване на тарифите в случай на спорове между организация за колективно

управление на авторски права (ОКУП) и представителни браншови организации, тъй като настоящата правна уредба води до дълги, неефективни и несправедливи процедури, които пречат на авторите да получат подходящо , навременно и точно възнаграждение.

За съжаление, настоящите законодателни предложения, изготвени от Министерството на културата и вече внесени в Народното събрание, не решават по подходящ начин гореизброените ключови въпроси, въпреки нашите и на българските ни партньори многократни предложения за подобрения.

Разчитаме на Вашата непрекъсната подкрепа за авторите и на желанието, което винаги сте имала за ясното имплементиране на правилата и ценностите на ЕС. Надяваме се, че Вашата подкрепа в тази посока на национално ниво може да помогне за постигането на солидна и работеща уредба на авторското право в България в съответствие с европейската и международна рамка.



Още по темата: общо новини по темата: 1531
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/256 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Kатастрофи Великотърновско
Български тенис
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: