Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мигрантският натиск от Турция не отслабва, Атина реагира
Автор: Екип Varna24.bg 21:53 / 02.03.2020Коментари (0)1410
©
Към момента Гърция е най - тежко засегната от новия миграционен натиск в посока запад. Затова Атина реагира остро и обвини Анкара в организиран трафик на хора. Последното денонощие беше белязано от задочен диалог в социалните мрежи между Турция и Гърция.

Активност на турският вътрешен министър в Туитър предизвика светкавични отговори на гръцкото външно министерство за тежката ситуация на границата между Гърция и Турция в района на Одрин и граничния пункт Кастаниес.

Още снощи турският вътрешен министър туитна, че над 100 000 мигранти са преминали през турско-гъцката граница в района на Одрин. В нов туит той заявява, че към 13:50 часа броят на мигрантите, напуснали Турция през Одрин, е 117 677 души.

Отговорът на гръцкото външно министерство е, че такова нещо няма. Те заявяват, че от събота сутринта до 18 часа тази вечер има 24 203 орита за преминаване на границата, които гръцките власти са спрели. 103 незаконно преминали границата в този период са задържани и са получили 4-годишни присъди и глоби от по 10 000 евро.

От Анкара съобщават, че заради действията на гръцката охрана по вода има удавено дете и удавен мъж. Информация, която след това, се оказа не вярна. На граничния пунк има над 10 000 блокирани души, кито искат да влязат в Гърция и от там да тръгнат към Европа. Между границата и Одрин има още поне толкова.

Рано сутринта гръцката полиция и армия беше провокирана от блокираните мигранти, които направиха пореден опит да преминат граничната бразда. Отново бяха спрени с шокови гранати.

Екип на БНТ беше допуснат до блокадата, а пред камерите мигрантите развяха белия флаг. Блокираните при Пазаркуле, надхвърлиха 10 хиляди и заедно с тези, които са между Одрин и пункта се удвояват. В града и околностите обаче има още близо 30 хиляди, които турските власти не пускат към граничните райони.

Джамал Касар, мигрант каза:

"Ние ще чакаме тук, защото оставихме домовете си или онова, което остана от домовете ни. Разпродадохме имуществото си и не искаме да се връщаме. Ще спим по улиците. Какво да направим? Не можем да се върнем у дома си и не можем да пресечем границата."

Дита Фареб, мигрант от Сирия допълни:

"Дадоха ни надежда, че границите са отворени за онези, които искат да тръгнат натам. Границата с Гърция е голяма и ние си помислихме, че много хора ще могат да преминат. Помислихме, че ще бъде като мигрантската вълна през 2015-та. Животът тук е труден, имаме семейства и болни близки. Искахме да потърсим по-добро бъдеще за децата си."

Група от 200 мигранти, преминала през границата, гръцката полиция задържа край Александропулис. Надуваеми лодки атакуват и гръцките острови, край които бреговата охрана е усилена няколко пъти.

Красимир Каранкачанов коментира по следния начин:

"Виждате грозни сцени. Част от нелегалните емигранти, хвърлят предмети, димки газови бомби също срещу гръцките органи на властта. Гледах в ютуб неща, които са буквално отвратителни. Как си нагряваш детето на огъня да започне да плаче и отиваш пред журналистите да те снимат. И Гърция е в правото си да се защитава."

Тази нощ няколко малки групи са забелязани да приближават зелената граница между Турция и България; след като от гранична полиция са съобщили на турските си колеги, групите са върнати към Одрин. През граничния пункт "Капитан Андреево" на денонощие преминават над 2000 автомобила и още толкова камиона.

Обикновено преди да влязат в България камионите нощуват на ТИР паркинг край Одрин и по тази причина на границата у нас всички се проверяват за укрити хора с полицейски кучета и газанализатори. На българската граница ситуацията е спокойна. Няма сериозни опити за преминаване на зелента граница между двете държави, пише още "БНТ".



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: