Милер: Преговорите за румънско участие в "Южен поток" започнаха

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:16 / 16.06.2010
1677
"Газпром" и Румъния започнаха обсъжданията на възможното участие на тази страна в проекта за газопровод "Южен поток" и построяването на транзитната тръба през територията на страната, се казва в съобщение на руския газов холдинг, цитирано от РИА "Новости". Днес в Москва се състоя работна среща на председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и министъра на икономиката, търговията и деловия климат на Румъния Адриан Видяну. В срещата взеха участие също така румънският посланик Константин Григорие и ръководителите на компаниите Romgaz S.A. и Transgaz S.A. - Марчел Питею и Флорин Мунтян.

"По време на преговорите страните се договориха, че в течение на следващите няколко месеца ще се проведе техническа и икономическа обосновка на строителството на транзитен магистрален газопровод през румънска територия в рамките на проекта "Южен поток", а също техническа и икономическа обосновка на строителството на подземно хранилище в Румъния в рамките на този проект.

За повишаването на икономическата ефективност на изграждането на газопровода "Южен поток" през румънска територия страните се договориха да обсъдят възможностите за сътрудничество в електроенергетиката и други области", се казва в съобщението. Участниците в срещата изразиха мнението, че руско-румънските отношения в областта на енергетиката имат добър потенциал за развитие, а осъществяваните от "Газпром" и Romgaz и Transgaz съвместни проекти в газовата област ще гарантират енергийното благоденствие на милиони потребители.

Алексей Милер заяви след срещата: "Днес се състоя много откровен и конкретен разговор. След резултатите от проговорите може да се каже, че ние поставихме на дневен ред въпроса за възможното участие на Румъния в проекта "Южен поток". Преговорите ще продължат през есента на тази година, когато Милер ще посети Румъния.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).