Мингма Шерпа: 50% е вероятността Боян Петров да е още жив, той ми е като брат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:13 / 09.05.2018
5849
50 процента е вероятността Боян Петров да е все още жив, заяви за "Дарик" Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист. Шерпа е първият непалец, успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници. Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

"Боян Петров се е изкачвал с моята компания. Тази година обаче реши да я смени. Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район“, посочи Мингма.
 
"Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и казаха, че утре трябва да отидем с хеликоптер от Катманду до Тибет. Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза“, допълни той.

На въпрос дали ще помогне в спасителната операция за нашия алпинист, той беше категоричен: "Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек“.  

Попитан дали все още има шансове за Боян, Мингма Шерпа заяви: "Мисля, че шансовете му са 50 на 50. Времето вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Надяваме се да е така и утре“.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която в пътува с експедицията и в момента е в Катманду, даде актуална информация за нея: "Тази сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима китайски алпинисти са подновили издирването и са достигнали под лагер 1. За съжаление, времето продължава да е лошо, но те продължават нагоре. За момента е забранено изкачването на другите участници в мисията, докато не свърши спасителната операция". Боян Петров изчезна на 3 май в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма.

Виж коментарите (0)

Още по темата (53):
01.06.2022 Кирил Петков подкрепи инициатива за Боян Петров: Строителството на качествена магистрала в този участък е приоритет
06.12.2021 Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" спечели голямата награда на фестивала в Краков
30.11.2021 Пълна зала по време на премиерата на филма за Боян Петров
28.11.2021 Жената на Боян Петров проговори три години след смъртта му
24.11.2021 Кирил Петков се появи в трейлър на филм
19.11.2021 Дъщерята на Боян Петров ще присъства на премиерата на филма "Отново съм
тук"
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).