Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Трайков обсъди в Москва съвместните енергийни проекти
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 22.10.2009Коментари (0)1810
България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата си със заместник министър председателя на Руската федерация Сергей Собянин.

Г-н Собянин потвърди намерението за удвояване на обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода Южен поток. Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море и не засягат ролята на България в този проект.Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 година, подчерта в среща с министър Трайков по-рано министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко.

През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите и устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване. На тази среща по настояване на министър Трайков ще започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с „Газпром".
Българската страна отново заяви позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта Южен поток.

По проекта Бургас - Александруполис България очаква от проектната компания представяне на вариант с прокопаване на канал и разширяване на пристанището като алтернатива на плаващите буйове за разтоварване на нефта. На тази база съвместно с местните власти и обществеността на засегнатите общини ще бъде взето решение за технологичния вариант за осъществяване на проекта. Необходими са ясни гаранции за екологичната безопасност на нефтопровода, подчерта министър Трайков.

Позицията на Русия по проекта Бургас - Александруполис е непроменена, заяви Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта Самсун - Джейхан. Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета.България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите.

Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ „Белене" продължава. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заяви министър Трайков.

След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков подчерта, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта.

Българо-руската Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава на 10-11 декември 2009г. в София. За това се договориха съпредседателите на комисията Трайчо Трайков и Сергей Собянин. Българската страна постави за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Москва през 2014 г ; за откриване на митнически терминал за обработка на активни стоки в руското пристанище в Кавказ и пряка железопътна фериботна връзка; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи към здравно-осигурителната каса на Руската Федерация; за военнотехническо сътрудничество и по въпросите за инвестициите. По някои от тези теми ще има решения още преди сесията на 10-11.12.2009г.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: