Министър Вътев и министърът на горското стопанство на Конго обсъдиха научното сътрудничество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:03 / 12.09.2023
751
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на горското стопанство на Република Конго Розали Матондо обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферата на науката, както и общи инициативи в горския сектор на среща в МЗХ, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Министър Матондо информира, че е провела среща с представители на Института по растителни генетични ресурси в град Садово. Тя посочи, че в резултат на разговорите е постигнато споразумение Селскостопанска академия да предостави български сортове семена, които да се използват в земеделието в Република Конго. Двамата министри дискутираха и проблемите, свързани с опазване на биоразнообразието.

Друга тема на срещата бе развитието на търговските взаимоотношения в областта на земеделието. "Търговията ни със земеделски продукти е символична и е добре да помислим в посока увеличаване на пазарния обмен“, каза министър Вътев. Той представи възможностите на българското зърнопроизводство, консервната промишленост, производството на семена и качествените местни продукти.

На срещата бяха обсъдени идеи за общи инициативи в горския сектор. Министър Вътев коментира, че има разлика в горските екосистеми в двете страни, но за науката няма граници. В тази връзка бе поставен въпросът за засилване на партньорството в областта на горското стопанство, с отчитане на въпросите за устойчиво управление на горите, съхранение и обогатяване на биологичното разнообразие.

Участие в дискусията взеха заместник-министрите на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев, както и акад. Атанас Атанасов и проф. Иван Палигоров, които изразиха готовност за бъдещо партньорство в научно-изследователската дейност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Международни новини:
Почина футболен национал на Черна гора
Брутално убийство в Кипър: Българин наръга съпругата си
Reuters: Без подкрепата на съюзниците на Москва въздействието на ...
Намериха човешки кости и останки при изкоп край строеж
Журналистът Момчил Инджов с анализ какво предстои пред Европа сле...
Това отново е най-скъпата компания в света


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).