Мистерията около 20-те тона венецуелско злато продължава да се заплита

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:49 / 02.02.2019
1798
Двадесетте тона злато, готови за изнасяне от венецуелските трезори, продължават да очакват своята съдба, като мистерията около тях продължава да се заплита. Руският самолет, изчакващ на летището в Каракас, който според местни депутати трябваше да отнесе на борда си благородния метал, напусна страната празен. След него обаче товарен самолет от Дубай се приземи на летището в столицата, предизвиквайки нова вълна от спекулации, според които ценният товар ще поеме към Близкия изток, пише investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

И докато президентът Николас Мадуро опитва да се противопостави на нарастващия натиск срещу себе си, съдбата на кюлчетата притеснява все повече хора както в самата Венецуела, така и в чужбина. Оценявани на обща стойност от около 850 млн. долара, 20-те тона са важен източник на средства в една страна, изпаднала в тежка икономическа криза. "Блумбърг": Товарят 20 тона злато на мистериозния руски Боинг 777, който кацна във Венецуела! В четвъртък американският сенатор от щата Флорида Марко Рубио написа в туит, че Noor Capital от Обединените арабски емирства (ОАЕ) е финансовата фирма, дирижираща прехвърлянето на златото.

Той дори заплаши компанията, че тя, както и всяка една авиолиния, която бъде наета за превоза, ще бъдат обект на американски санкции. В четвъртък вечерта 20-те тона все още не са напуснали пределите на централната банка, съобщава източник на Bloomberg. Въпреки това кюлчетата са били претеглени и сортирани за пренос. Запознатият обаче не разполага с информация нито накъде биха могли да бъдат изпратени, нито с какъв транспорт. По данни на сайта за полети Flightradar24 товарният самолет от Дубай също продължава да е на летището в Каракас.

Предупреждението на Рубио бе отправено ден, след като съветникът на Белиа дом по националната сигурност Джон Болтън отправи сходно предупреждение към инвестиционната компания.

Двадесет тона злато са много кюлчета – почти 1600. Заедно те представляват около 10% от всички валутни резерви на Венецуелската централна банка. Тези активи също така са и ключова част от ожесточената битка за контрол върху финансите на страната между Мадуро от една страна и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който вече бе признат за временен президент от няколко държави, сред които и САЩ.

Миналата седмица Английската централна банка отказа официалното искане на Мадуро за изтегляне на 1,2 млрд. долара венецуелско злато, съхранявано там, след намесата на Болтън и американският министър на финансите Стивън Манучин. "Англичаните откраднаха златото в Английската централна банка“, заяви вторият човек в социалистическата партия на президента Диосдадо Кабело. "Шефовете империалисти трябва да знаят, че никога няма да се откажем“, допълни още той.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).