Мощно земетресение удари Турция, десетки са загиналите, стотици са ранени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:51 / 06.02.2023
988
Земетресение с магнитуд 7,8 удари днес южната част на Турция, близо до град Газиантеп. Това съобщи Геологическият топографски институт на САЩ (USGS).

Трусът бе усетен в 04:17 ч. местно време. Той е станал на дълбочина от около 17,9 км. Епицентърът му е в окръг Пазарджик в окръг Кахраманмараш.

Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват разрушени сгради в няколко града в югоизточната част на страната.

В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации сме изпратили спасители в регионите

В поне четири провинции в Турция бяха регистрирани разрушения - Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп, съобщава вестник "Йени Шафак".

За момента се съобщава за четиридесет и двама души загинали и над 200 ранени в сирийските провинции Алепо, Хама и Латакия в резултат на земетресението в съседна Турция, съобщава Ройтерс, като се позова на сирийска държавна медия.

Министърът на вътрешните работи съобщи за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер.

"След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети" за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).