Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мутирал вирус с фатални последици всява паника в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 08:38 / 27.06.2019Коментари (0)1866
©
И от двете страни на Атлантика в момента изпадат в истинска паника. Рядка форма на инфекция буквално посича жителите на Великобритания и Канада. Мутиралият стрептокок се разпространява стремително, а фаталните последствия настъпват за броени часове. Жертвите вече наброяват десетки. Човек може да се зарази дори и от обикновена целувка. 

Малкият британски град Брейнтри в източната част на страната за часове се превърна в едно от най-опасните места на планетата. Най-малко 12 жители са загинали, десетки са заразени. Симптомите, които са като при епидемия, са еднакви при всички: болки в гърлото, обрив, треска. Причинител на инфекцията е стрептокок от група А. За разпознаването ѝ са необходими два дни. Именно толкова продължава и инкубационния период, но понякога стрептококът въобще не може да бъде изолиран, пише Блиц.  

"Бактерията стрептококи е доста често явление. Тя е налична при възрастните, при децата. Работата е там, че някои от заразените въобще не демонстрират признаци на заболяването", разказва лекарят Исак Богард.   Какви заболявания се предават чрез целувките? Последствията са доста страшни. Стрептококът също може да провокира менингит, пневмония, скарлатина. Ако бактерията попадне в кръвта и отрови целия организъм, изходът ще е летален. 

"Има много подтипове стрептококи. Обичайно хората отиват на лекар, когато ги боли гърлото. Стрептококите от тип А са много токсични, процесът на заразяването на практика не може да бъде спрян", казва лекарят Марла Шапиро.  Затова заразяването става много лесно. Достатъчно е едно съприкосновение или банална целувка, но най-страшното е, ако някой кашля или киха. При това носителят на инфекцията може въобще да не подозира, че е болен.

Момиче, оказало се на крачка от смъртта, все още не може да разбере как всичко е станало. "Буквално се превръщах във вещица, като в най-страшните филми. Едва не умрях. Пръстите ми потъмняха, в крайна сметка се наложи да бъдат ампутирани", разказа пострадалата. 

В момента стрептококите активно превземат нови региони от Великобритания. Най-много случаи има в графство Есекс, където всичко е и започнало. 32 пациента са били извънредно поставени под карантина. А може би има още стотици, или хиляди души, в които бацилът може да се развива и в момента. 

"Човекът вдишва този микроб и живее спокойно. Все пак гърло може да ви заболи след чаша студена вода, човек не обръща внимание. Най-голямата смъртност е свързана с невярното прилагане на стандартите, което е характерно за западната медицина. Опасността не е била разпозната навреме и последствията не са били предвидени. Представете си,че тази бактерия попадне в старчески дом", отбелязва имунологът Владислав Жемчугов.

Ситуацията е същата и в Канада. И макар там лекарите да уверяват, че ситуацията е под контрол и за епидемия не може да иде реч, цифрите обаче говорят друго. От началото на месеца бактерията е убила деветима.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: