Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж си направи протеза за ръката, изработена от блокчета "Лего"
Автор: Екип Varna24.bg 23:10 / 04.11.2022Коментари (0)837
©
Дейвид Агилар е роден със Синдром на Поланд - заболяване, при което засегнатите се раждат с липсващи или недоразвити мускули от едната страна на тялото – в случая на Агилар дясната му ръка.

Той е първият човек, изработил сам напълно функционираща протеза, използвайки тухлички "Лего", за което е ѝ рекордьор на Гинес.

Пред The Guardian Дейвид разказва за иновативната технология и за пътя, които е извървял. Като дете той е бил тормозен в училище: "Хората казваха неща от рода на: "Не си виновен, че си се родил такъв, виновна е майка ти". Или пък ме питаха да хвана топка с дясната си ръка. Глупави коментари, които не биха ме засегнали сега, но тогава ме поразяваха много силно".

Любовта към "Легото" идва много по-рано: "Получих първия си комплект, когато бях на пет години. Бях обсебен от видеоклиповете в интернет за Lego Technic - по-напреднала серия", споделя още пионерът. И допълва: "Когато бях на девет години, построих първата си протеза за ръка от Lego Technic. Първата ми протеза представляваше обикновена кутия, в която можех да поставя ръката си".

С годините обаче той загубил интерес към детското си хоби, но когато станал на 17 години отново се захванал с него и направил друга, далеч по-усъвършенствана протеза от Лего, която вече имала пръсти, мотор и сензор за налягане, подвижна лакътна става, като дори можел да вдига неща с нея, разаказва NOVA.

Дейвид споделя, че по това време вече се бил отказал от идеята да закупи готова протеза, тъй като цената ѝ била непосилна за семейството, а държавата не отпускала помощи.

"Оттогава съм направил няколко нови версии. Последният ми модел, MK-V, е най-усъвършенстваният и най-удобният досега. Той има контролен панел, който изпраща и получава команди от сензорите на ръката към двигателите, с кабели, които се свиват като мускули", разказва 23-годишният рекордьор на Гинес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: