НАТО: Всички държави от пакта са част от коалицията срещу ИДИЛ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:37 / 01.12.2015
1378
"НАТО играе ключова роля в борбата срещу "Ислямска държава", различните държави от пакта полагат различни усилия в тази посока. Всички страни от Алианса са част от международната коалиция срещу ИДИЛ, както и много наши партньори".

Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от отбранителния съюз, пише БТА.

"Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис. Работата ни в Афганистан е в тясна връзка с борбата с тероризма и екстремизма", добави той.

"Няма планове за нова операция в Либия, подкрепяме усилията за постигането на политическо решение, според нас това е единственият правилен път", заяви още Столтенберг.

Той отбеляза, че на заседанието на министрите се очаква решение за числеността на мисията на НАТО в Афганистан от 1 януари догодина. Столтенберг съобщи вчера, че се предвижда пактът да остави 20 000 свои военни в Афганистан следващата година.

"Ще решим как да продължим поддръжката си за стабилността на Афганистан, това е в интерес на нашата сигурност. Работим по допълнителни мерки за сигурността на Турция, за осигуряването на предсказуемост в отношенията с Русия - за ограничаване на заплахите, за овладяване на инцидентите и за това последиците от тях да не излизат от контрол", поясни генералният секретар.

Той посочи, че утре външните министри ще решат дали да поканят Черна гора за преговори за членство в НАТО.

Виж коментарите (2)

Още по темата (98):
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
12.01.2017 НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).