НАТО създава "военен Шенген"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:08 / 15.02.2018
10351
Министрите на отбраната на страните от НАТО са постигнали съгласие за създаването на своеобразен "военен Шенген" в европейските граници на Алианса, съобщи за руската информационна агенция РИА Новости дипломатически източник от Брюксел.

Предложението е съгласувано в рамките на втория ден от министерската среща в Брюксел. Военните министри на Алианса са одобрили създаването на команден щаб за прехвърляне на сили в Европа, съобщава "Фокус". Първи идеята предложи бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

Той заяви, че съюзническите войски и военната техника в Европа трябва да може да придвижват "толкова бързо, колкото и мигрантите". Съгласно думите на Ходжис, към настоящия момент получаването на разрешение за придвижване на войски и въоръжения е "удивително сложен процес в редица страни".

Американският генерал даде пример с преместването на военнослужещи от Полша в Германия, за което се изисква предварително уведомление в срок от пет дни преди началото на движението на войските. Източникът разкрива, че предложението за "военен Шенген" е подкрепено от редица страни, сред които Литва, Естония и Нидерландия.


Виж коментарите (0)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).