NYT: Пентагонът ще обучава украински пилоти на F-16 в САЩ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:00 / 24.08.2023
517
Пентагонът планира да започне да обучава украински пилоти на изтребители F-16 в САЩ още през септември, е заявил американски служител пред The New York Times.

Миналата седмица представители на Министерството на отбраната на САЩ заявиха, че украинските пилоти ще бъдат обучени в САЩ, ако усилията на европейската коалиция за обучение на десетки пилоти, водена от Нидерландия и Дания, достигнат своя капацитет. Но сега подходът се променя, за да се доведат и украински пилоти за обучение в САЩ веднага щом Украйна определи кои ще са пилотите.

Не е ясно дали Съединените щати ще обучават пилоти, първоначално предназначени за европейските програми за обучение, или това ще бъде допълнителна група.

Очакваше се решението да бъде обявено в Деня на независимостта на Украйна.

Но ще минат няколко месеца, преди F-16 да бъдат изпратени в битка.

Министърът на отбраната на Украйна, Олексий Резников, прогнозира по-рано тази седмица, че ще минат шест-седем месеца, преди F-16 да бъдат изпратени в Украйна, след като бъдат обучени пилотите на страната и необходимият помощен персонал. Това означава, че самолетите няма да играят роля в настоящата контраофанзива на Украйна.

Пилотите първо ще получат обучение по английски език в Тексас, а след това ще започнат месеци на летателна подготовка в Аризона, е заявил американският служител.

Малък брой украински пилоти са преминали обучение в САЩ преди решението на президента на САЩ Джо Байдън да разреши на европейските държави, разполагащи с произведени в САЩ F-16, да обучават украински летци.

През изминалата зима Военновъздушните сили на САЩ приеха двама украински пилоти, които са летели на самолети от съветската епоха, за да видят как ще се справят с F-16. В оценка от 22 март служителите на ВВС на САЩ са стигнали до заключението, че поне някои украински пилоти могат да бъдат обучени да летят на F-16 за период от четири до пет месеца.

Оценката се основава на 12-дневна тестова програма на двамата украински пилоти, които през зимата са преминали симулации на полети в базата на националната гвардия Morris в Тусон, Аризона. Установено е, че двамата пилоти все още се нуждаят от определени технически умения, включително да разбират инструментите на западната пилотска кабина и да се чувстват комфортно да летят в стандартна за Америка формация с други самолети.

Норвегия заяви по-рано, че ще дари изтребители F-16 на Украйна, което ще я направи третата страна от НАТО, направила това след Нидерландия и Дания. И Португалия съобщи, че също ще обучава украински пилоти и инженери да летят или да поддържат F-16.

С новия ангажимент президентът Володимир Зеленски изчисли, че Украйна ще получи най-малко 61 F-16, достатъчно за четири ескадрили.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4530):
02.06.2024 "Френски войници, убити в Украйна": Българин, украинец и германец поставиха празни ковчези до Айфеловата кула
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
27.05.2024 Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
27.05.2024 Столтенберг: Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна, но трябва да помислим дали да не вдигнем някои ограничения
22.05.2024 Призив: Изпратете стари мобилни телефони, таблети и компютри за Украйна!
14.05.2024 Кулеба и Блинкен проведоха работен обяд в киевска пицария
Още новини от Международни новини:
Хакери атакуват политическите партии в Германия
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело за финансови машинации, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).