На извънредни срещи в Брюксел Иван Гешев информира европейски депутати за заговора срещу България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 20.03.2023
754
Тази седмица главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел. В Брюксел Гешев ще има срещи с представители на няколко комисии и членове на различни политически групи на Европарламента, научи Епицентър.бг от български евродепутати. За момента от прокуратурата не са информирали за предстоящата визита.

Посещението на главния прокурор в ЕП се случва броени дни след разкритията за готвен заговор за дискредитиране и елиминиране на самия Иван Гешев, както и за отстраняване и на други магистрати и полицейски началници. Прокуратурата твърди, че автори на заговора са олигарси, известен криминален бос от Прехода, водещи политически партии и журналисти. В презентацията, представена от държавното обвинение миналия четвъртък, съдържаща записи на телефонни разговори, имаше и такъв, в който Красимир Каменов, по-известен с прякора си "Къро“, казва на негов приближен, че са подготвили сигнал от евродепутат срещу Гешев.

В интервю в събота Иван Гешев даде да се разбере, че е възможно разследването да доведе и до още скандални разкрития за готвения заговор, свързващ действащи политици с представители на организираната престъпност. По думите на главния прокурор част от информацията, иззета при извършените претърсвания, все още е засекретена.

На предстоящите срещи с евродепутати главният прокурор ще повдигне въпроса и за политическите атаки срещу съдебната власт и персоналния натиск за неговото отстраняване.

Тезата на Иван Гешев е, че законопроектът за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, предложен от служебния правосъден министър Крум Зарков, предвиждащ улеснена процедура за разследване и отстраняване на главния прокурор, противоречи на Конституцията и нарушава един от основните принципи на Европейския съюз – върховенството на правото. Миналата седмица Гешев задочно попита министър Зарков – кой е автор на законопроекта и дали той не е писан извън правосъдното министерство.

Български евродепутати очакват в белгийската столица главният прокурор да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона. Още повече, че темата бе водеща при визитата на Иван Гешев във Вашингтон в края на януари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...
Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банка...
Един загинал и шестима ранени при стрелба в предградие на Париж
Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).