На този ден в историята: Аполо 11 излита, за да изпрати човек на Луната за първи път

Автор: Теодора Патронова
Коментари (0)
17:59 / 16.07.2023
658
Пилотираният космическия кораб Аполо 11 е третият апарат от серията Аполо, изпратен към Луната в програмата на НАСА. Целта на мисията е да извърши меко кацане на Луната в предварително определен район в Морето на спокойствието, събиране и доставяне на Земята на образци от лунния грунд и фотографиране. 

На 16 юли 1969 г. в 13 ч. 32 м. от полигона в Космически център "Джон Ф. Кенеди", Флорида, е изстрелян Аполо 11 с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. 

Аполо 11 достига Луната на 19 юли след 76 ч. полет и след включване на двигателите преминава в окололунна орбита. На 20 юли 1969 г. спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната и Нийл Армстронг докладва: "Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна“.

Външната бордова камера предава директно по телевизията пред цялото човечество историческия момент на първата крачка, направена от Нийл Армстронг на друго небесно тяло. "Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството...

На 21 юли 1969 в 2 часа 56 минути 20 секунди той оставя първите следи по повърхността на Луната. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националният флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност. Монтират се научни уреди – сеизмометър и лазерен отражател за определяне на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, които по-късно са доставени за изследване на Земята. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“.

Модулът Колумбия достига Земята на 24 юли 1969 след около 195 часа полет от старта. Аполо 11 успешно се приводнява в Тихия океан.  На 13 август е устроено специално тържествено посрещане в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. На 16 септември космонавтите са приети в американския Конгрес и наградени с новата държавна награда на САЩ – "Почетен медал за овладяване на Космоса“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Путин готви военна офанзива през лятото, смята журналистът Валери...
Каква заплата получава един евродепутат?
Силяновска се опитва да се представи като независима, смята Викто...
Един от най-влиятелните политици в Европа: Всички ме питат за вис...
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Експерт с важна информация за понижаването на лихвите на Европейс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).